08 листопада 2023 року освітяни Херсонщини взяли участь у роботі інформаційного клубу з медіаграмотності.

08 листопада 2023 року освітяни Херсонщини взяли участь у роботі інформаційного клубу з медіаграмотності.  Друге засідання клубу відбулося з актуальної тематики  «Інформаційна гігієна та медіаграмотність: що нового в умовах воєнного часу. Кольорова шахівниця пропаганди: як протидіяти ІПСО», що досить влучно розкриває сучасні проблеми медійної та інформаційної грамотності.

Незмінною спікеркою клубу є Ірина Ковач, завідувачка медіацентру Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, сертифікована тренерка та авторка посібників з медіаграмотності. Ірина Ковач привернула увагу 46 педагогів до надзвичайно актуальної проблеми, адже перебування у медіапросторі дуже схоже на шахову партію. Шахова дошка одна, а шахістів двоє. Це ви й пропонований контент. У шахах будь-яка дія чи ситуація вигідна одній стороні, і не вигідна іншій. Так само і в медіапросторі. Переможець – це завжди той, хто найкраще підготовлений, поінформований та медіаосвічений.

Під час сьогоднішнього засідання учасники поповнили свої кейси знаннями про:

  • різноманітні фактчек-ресурси, які можуть допомогти у розвінчуванні фейків та неправдивої інформації;
  • платформи-генератори текстів та зображень на платформах ШІ;
  • про пропаганду та «зміну сенсів», а також матриці пропаганди;
  • специфіку та особливості поширення наративів;
  • технології ІПСО.

Навички критичного мислення допомагають людям ухвалювати обґрунтовані рішення, розв’язувати складні проблеми, розрізняти факти і думки та розвивати аналітичні здібності. Ці вміння є важливі в багатьох сферах життя, оскільки вони впливають на розвиток особистості кожної людини. Саме тому так важливо розвинути їх в наших учнях, особливо в ці складні часи, коли інформаційна війна посилюється.

Учасники заходу були вражені неймовірною ерудицією Ірини Миколаївни, її вмінням розбиратися в таких складних питаннях та готовністю ділитися корисною інформацією, насиченою прикладами із сучасного життя в умовах війни.

Дякуємо учасникам за інтерес та бажання спробувати зрозуміти та розібратися  в реаліях сьогодення.

Також щира вдячність керівництву та колективу Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки за плідну, творчу співпрацю та таку значущу просвіту серед освітян.

Категорія: Новини
Оберіть мову