Відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» 17 жовтня 2023 року в онлайн-форматі відбувся авторський науково-практичний семінар для вчителів початкових класів Херсонщини.

Відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти»  17 жовтня 2023 року в онлайн-форматі відбувся авторський науково-практичний семінар для вчителів початкових класів Херсонщини. До заходу долучилися 158 зацікавлених педагогів.

Ольга Василівна Барна, кандидатка педагогічних наук, доцентка Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, заслужена працівниця освіти України, співавторка посібників, підручників Українського освітнього видавничого центру «Оріон» висвітлила тему «Ключі від майбутнього: реалізація діяльнісного підходу при навчанні інформатики в початковій школі». З перших хвилин заходу учасники поринули в незвіданий високотехнологічний світ інформатики, який навчає ухвалювати рішення, програмувати дії, прогнозувати їх результати, творити й розвиватися за допомогою ґаджетів. Ольга Василівна підкреслила важливість використання діяльнісного підходу на уроках інформатики, що задовольняє пізнавальні потреби дітей, спонукає до мислення й дії,  передбачає формування допитливості, бажання досліджувати, випробовувати себе, зацікавлює, мотивує, залучає до плідної співпраці, співтворчості, з обов’язковим фокусом на «особистісне включення».

Також Ольга Василівна наголосила на концепції видання, побудованого на «кроках до успіху» кожної дитячої особистості через формування та розвиток «предметних компетентностей, логічного мислення, обчислювального мислення»,  створення на уроках моментів «безмашинної інформатики» та «рефлексії», спрямованої на побудову індивідуальної освітньої траєкторії учнів, представила практичні шляхи використання матеріалів робочого зошита «Ключі до інформатики». Спікерка пояснила важливість  «синергії: Підручник + Ключі + ІТ студії», продемонструвала, як педагогам найкраще використовувати застосунок «ІТ студії», його можливості та вплив на всебічний розвиток дитини. Ольга Василівна поділилася з учасниками семінару ресурсом «TOY THEATER. LEARN. CREATE. PLAY», що включає широкий спектр інтерактивних маніпуляцій, інструментів оцінювання, онлайн-таймерів, спінерів, кубиків тощо.

         Наталія Петрівна Листопад, наукова співробітниця відділу початкової освіти імені О. Я. Савченко Інституту педагогіки НАПН України, співавторка посібників, підручників Українського освітнього видавничого центру «Оріон», привернула увагу освітян до важливих питань з актуальних тем «Наповнення і завдання змістової лінії «Робота з даними» на уроках математики в початковій школі» та  «Подолання освітніх втрат учнів». Наталя Петрівна обґрунтувала важливість розвитку навичок роботи з інформацією для сучасних учнів,  застосування на уроках математики схоластичних  елементів теорії ймовірностей, комбінаторики, статистики, розкрила аспекти, пов’язані з наповненням і завданнями змістової лінії «робота з даними», довела, що використання на уроках математики таблиць та діаграм якісно перетворює освітній процес та робить його ефективним. Авторка продемонструвала інструментарій виявлення навчальних втрат у засвоєнні учнями 1-4 класів програмового змісту з математики та надала рекомендації стосовно їх компенсації.

Наостанок, Ірина Володимирівна Красуцька, головна редакторка Українського освітянського видавничого центру «Оріон» підбила підсумки зустрічі, озвучила необхідні ресурси для спілкування з УОВЦ «Оріон».

Учасники авторського науково-практичного семінару  щиро подякували спікерам за цінну, корисну та змістовну інформацію, науково-методичну підтримку в освітній діяльності вчителів Херсонщини.

Категорія: Новини
Оберіть мову