25 жовтня 2023 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» в онлайн-форматі відбувся обласний науково-практичний семінар для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти та вчителів початкових класів Херсонщини з теми «Упровадження програми «Культура добросусідства» в ЗДО та початковій школі Херсонщини»

25 жовтня 2023 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» в  онлайн-форматі відбувся обласний науково-практичний семінар для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти та вчителів початкових класів Херсонщини з теми «Упровадження програми «Культура добросусідства» в ЗДО та початковій школі Херсонщини».

Програма «Культура добросусідства» – це унікальний український освітній продукт, розроблений вітчизняними освітянами та науковцями, який є потужним інструментом для об’єднання й розвитку усіх учасників освітнього процесу з метою формування ключових компетентностей.  «Культура добросусідства» ґрунтується на системному, компетентнісному, інтегрованому та особистісно-діяльнісному підходах і фокусується на розвивальному та виховному аспектах освіти. Програма також включає особливості природного, історичного, культурного та промислового ландшафту регіонів країни в загальнонаціональному контекст. Тому семінар об’єднав доповідачів із різних областей України: Закарпатської, Волинської, Миколаївської, Херсонської, а також 126 зацікавлених педагогів.

Ганна Іванівна Рего, кандидатка педагогічних наук, доцентка, завідувачка кафедри дошкільної, початкової та інклюзивної освіти Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти висвітлила тему «Реалізація змісту підрозділу «Історія людей і пам’яток» під час ознайомлення з рідним містом за програмою Український віночок. Регіон». Учасники семінару разом з Ганною Іванівною подорожували містом Ужгород та вчилися організовувати різні форми краєзнавчої діяльності, які  б спонукали дітей до роздумів про своє місце в сьогоденні та майбутньому рідного краю, розвивали інтерес до місцевої культури, традицій, історії та пам’яток. Спікерка організувала інтерактивний обмін думками та стимулювала активність вчителів за допомогою таких вправ, як «Оплески», «Скульптор та глина», «Пазли», тестових завдань.

Людмила Михайлівна Скоп’юк, вихователька-методистка Комунального закладу «Луцький заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №25 Луцької міської ради Волинської області поділилася досвідом впровадження програми в закладах дошкільної освіти м. Луцька та розкрила питання «Формування основ громадянської компетентності засобами програми з міжкультурної і громадянської освіти дітей дошкільного віку «Український віночок. Регіон» інтегрованого курсу «Культура добросусідства». Людмила Михайлівна представила свій цінний досвід з організації взаємодії з вихованцями за різними напрямками: участь у спортивно-інтелектуальному квесті «Знавці рідного міста», проведення інтелектуальних екскурсій до «Волинської обласної бібліотеки для дітей»,  фізкультурно-оздоровчих заходів, дитячого туризму, проєктної діяльності «Патріотичний екомайстер-клас з батьками», занять в «Лісовій школі» тощо.

Наталія Євгенівна Літвінова, вихователька-методистка закладу дошкільної освіти №60 управління освіти Миколаївської міської ради, фахівець Інклюзивно-ресурсного центру №4 Миколаївської міської ради, сертифікована тренерка з «Культури добросусідства» акцентувала увагу на питанні «Адаптація програми «Український віночок. Регіон» наскрізного інтегрованого курсу «Культура добросусідства» до регіональних особливостей Миколаївщини». Наталія Євгенівна ознайомила з історією виникнення програми, її складниками, формами та методами роботи, лайфхаками (вивчення дітьми англійської мови), очікуваними результатами. У рамках розділу програми «Пізнаю природу рідного краю» залучила учасників семінару до ігрової діяльності (гра «Лінійка», «Мешканці зоопарк за зростом шикуйсь», «Хто де мешкає»).  Також спікерка презентувала змістовий напрям «Дитина в розмаїтті культур» та ефективні  форми співпраці з дітьми, батьками, громадою. Велику зацікавленість аудиторії викликала робота освітян Миколаєва з ознайомлення дітей дошкільного віку з подіями, пов’язаними з введенням воєнного стану.

Зоя Володимирівна Філончук, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» торкнулася актуальних питань «Формування підприємницької компетентності учнів початкових класів у межах програми «Культура добросусідства».   Під час виступу Зоя Володимирівна продемонструвала важливість формування підприємницької компетентності у дітей молодшого шкільного віку для їхнього успішного навчання. Спікерка роз’яснила значення понять «ініціативність» та «підприємливість», установила відмінності між підприємливою людиною і підприємцем, озвучила «10 топ-рис підприємливої людини». Зоя Володимирівна ознайомила учасників семінару з низкою технік щодо формування підприємницької компетентності учнів початкової школи (техніка фототерапії, лялькотерапії, застосування ігор «Математичні іграшки», «Реклама», «Меню для дитячого кафе» тощо). Також надала поради вчителям НУШ та порекомендувала літературу для глибшого ознайомлення з темою.

Модерували семінар Стребна Ольга Володимирівна, доцентка кафедри теорій й методики дошкільної, початкової освіти  та мовних комунікацій та Роздорожня Вікторія Вікторівна, методист навчально-методичної лабораторії дошкільної освіти, подякували спікерам за можливість зустрітися, за обмін досвідом та кращими практиками, за підтримку освітян Херсонщини.

Учасники обласного науково-практичного семінару щиро подякували спікерам за надану можливість помандрувати Україною, корисні матеріали, творчі вправи та ігри, цінні поради. Після проходження тестування педагоги отримають сертифікати.

Категорія: Новини
Оберіть мову