05.11.2021 року ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» у співпраці з Херсонським НВК № 11 Херсонської міської ради організував і провів обласний навчально-методичний семінар «Первинна соціалізація дітей з порушеннями зору в освітньому просторі».

05.11.2021 року ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» у співпраці з Херсонським НВК № 11 Херсонської міської ради організував і провів обласний навчально-методичний семінар «Первинна соціалізація дітей з порушеннями зору в освітньому просторі».  Захід відбувся в режимі онлайн для педагогів закладів освіти з інклюзивним та інтегрованим навчанням, спеціальних закладів освіти та фахівців інклюзивно-ресурсних центрів. 

Член асоціації тифлопедагогів України, учитель-дефектолог Тютюннікова Ольга Валеріївна представила присутнім свою систему роботи з дітьми дошкільного віку, які мають глибокі порушення зору та комплексні порушення розвитку. Учасники заходу переглянули запис корекційного заняття з незрячою дитиною та мали можливість його обговорити і поставити запитання Ользі Валеріївні. Унікальні посібники, автором яких є Тютюннікова О.В., дуже зацікавили учасників заходу.

У другій частині семінару педагогічний колектив Херсонського НВК №11 Херсонської міської ради поділився досвідом навчання та соціалізації дітей з порушеннями зору. Практичний психолог закладу Стужук Т.Б. розкрила питання «Ситуація успіху як фактор соціалізації дитини» і надала конкретні поради для вчителів і батьків щодо організації освітнього процесу дітей з порушеннями зору, адаптацій та модифікацій змісту, способу та місця їх навчання. Учителі початкових класів Дубина Н.М., Назаренко С.Г., Недвиженко М.А. ознайомили присутніх з різними напрямами роботи з дітьми з особливими освітніми потребами: організацією ранкових зустрічей, різнорівневою диференціацією навчання та нетрадиційними методиками, а саме – каністерапією. Із захватом та подивом учасники семінару передивились художні роботи учнів з порушеннями зору, які представила вчитель трудового навчання Александровська Г.Л. Учителі Нікітенко М.П. і Токарева О.О. розповіли про застосування адаптованих наочних матеріалів та спеціальних посібників під час уроків природничого циклу.  Досвід педагогів НВК №11 став корисним для учасників заходу, які виявили бажання подальшої співпраці та більш глибокого знайомства  з напрацюваннями колективу.

Висловлюємо щиру подяку педагогам Херсонського НВК №11 за співпрацю та можливість отримати практичні знання щодо особливостей первинної соціалізації дітей з порушеннями зору в умовах освітнього закладу.

Категорія: Новини
Оберіть мову