29 вересня 2016 року у КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбувся День пам’яті до 75-річчя трагедії Бабиного Яру.

На виконання Указу Президента України від 12.08.2015 № 471 «Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру», розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 № 1410 «Про затвердження плану заходів у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру», наказу МОН від 23.03.2016 року № 312 з метою увічнення пам’яті про одну з найтрагічніших сторінок Голокосту – масове вбивство євреїв Києва; ушанування жертв злочинів, скоєних нацистами під час окупації України, – мирних жителів усіх національностей, військовополонених, учасників українського визвольного руху, а також об’єднання зусиль суспільства щодо запобігання повторенню злочинів проти людяності у КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» 29 вересня 2016 року відбувся День пам’яті до 75-річчя трагедії Бабиного Яру.

Учасниками заходу були вчителі різних типів навчальних закладів області, які викладають гуманітарні і суспільствознавчі предмети. Упродовж дня різноманітні аспекти трагічних подій вересня 1941 року в Києві й повсюди в Україні висвітлювали викладачі академії Людмила Назаренко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики виховання, Тетяна Асламова, викладач кафедри теорії і методики викладання суспільствознавчих і гуманітарних дисциплін. Ними були підготовлені навчальні презентації з використанням фото- і відеоматеріалів, документальних хронік, відеосвідчень людей, які вижили в Бабиному Яру й під час «розстрільного Голокосту в Україні», фрагментів художніх фільмів. Випускники програм Українського центру вивчення історії Голокосту вчителі Херсона і області підготували й провели воркшопи й практикуми, у яких знайомили вчителів з роботою з відеоматеріалами, архівними документами, спогадами свідків трагедії. Так Надія Колпаченко, учитель Олешківської спеціалізованої школи № 2, у своєму виступі розповіла про людей, які рятували євреїв у роки Другої світової війни і провела практикум з теми «Праведники народів світу». Учитель Солонцівської загальноосвітньої школи Лілія Решетняк ознайомила присутніх з ресурсними базами вивчення історії Голокосту і, зокрема, трагедії Бабиного Яру. Учитель Херсонської спеціалізованої школи № 30 Тетяна Гнатюк провела практикум з використанням різних видів джерел «Особливості та вплив нацистської ідеології». Лариса Балакірська, учитель Абрикосівської загальноосвітньої школи Олешківського району, підготувала змістовну й емоціональну доповідь «Відображення трагедії Бабиного Яру в поетичних творах ІІ половини ХХ ст. – І половини ХХІ ст.». З методичними порадами щодо вивчення і викладання цих трагічних подій у школі поділилася вчитель Олешківської гімназії Наталія Горбачова.

У бібліотеці академії було розгорнуто виставку видань щодо історії та пам’яті жертв Бабиного Яру і Голокосту.

У підготовці до Дня пам’яті до 75-річчя трагедії Бабиного Яру. Були задіяні матеріали ресурсного центру з вивчення історії Голокосту, видання й навчальні розробки ізраїльського національного меморіалу Катастрофи і Героїзму Яд ва-Шем, Домом Ванзейської конференції (Німеччина), відеосвідчення з архіву візуальної історії та освіти Фонду Шоа Університету Південної Каліфорнії (США), Меморіалу де Шоа у Парижі.

Учасники Дня пам’яті отримали начальні програми й посібники з вивчення історії Голокосту, люб’язно надані Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума».

DSC_0322

DSC_0326

DSC_0327

DSCN0325

DSCN0332

Категорія: Новини
Оберіть мову