23 грудня 2014 року в КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбулося святкування 70-ї річниці післядипломної педагогічної освіти Херсонщини

Серед низки заходів, присвячених 70-річчю академії та післядипломній освіті Херсонщини це свято посідає особливе місце, адже найголовнішими гостями на ньому були ветерани педагогічної праці, саме ті особистості, хто розбудовував освіту в нашому регіоні у 70-90-ті роки XX століття.

Вітаючи присутніх з ювілеєм закладу, що впродовж 70-ти років був натхненником і генератором прогресивного поступу освіти на Херсонщині, ректор академії, професор Анатолій Миколайович Зубко, перераховуючи найважливіші досягнення, успіхи освітян, зазначив, що з-поміж прийнятих програм, видрукуваних підручників, посібників, створених проектів найголовнішим і найціннішим залишається особистість учителя, на якому тримається наша освіта. І саме тому сьогодні КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» зібрала ветеранів для того, щоб ушанувати ще раз високе звання вчителя та згадати багатьох з тих, хто довгий час був і залишається взірцем на педагогічній ниві Таврійського краю.

Доторкнутися до сторінок історії закладу та розвитку освіти на Херсонщині допоміг екскурс у ті часи, коли все починалося, і багатьох приємно здивувала інформація про те, що започаткований був інститут ще у воєнні часи, а саме 27 травня 1944 року. Для присутніх у залі цікавою була інформація про всіх директорів, які очолювали заклад у різні роки, кожен з яких зробив особистий внесок у розбудову освітнього простору краю. Колишній директор інституту вдосконалення вчителів (як тоді називався наш заклад) Євгенія Іванівна Коломийцева (1978-1981), на жаль, за станом здоров’я не змогла бути присутньою на святі, але надіслала відеозвернення, у якому привітала освітян Херсонщини з ювілеєм та побажала успіхів і визначних досягнень у їхній нелегкій праці.

Особливо зворушливим було вшанування тих, когонемає сьогодні з нами, але ще довго в наших серцях буде горіти творчий вогник, що запалили талановиті педагоги, керівники, науковці, що й продовжує надихати педагогічні колективи на виконання великих освітянських завдань. На екрані одне фото змінювало інше, зі сцени звучала пісня «Ніжність» у виконанні Анастасії Нітовкіної, а зала, стоячи, вшанувала пам’ять про цих дорогих нам людей хвилиною мовчання. Право покласти квіти до пам’ятного знаку, який встановлено у сквері імені Лідії Чорноостровець (директор інституту з 1982 по 1999 рік) біля будівлі академії, було надано ветеранам нашого закладу: Ользі Артемівні Алєксєєвій та Миколі Сергійовичу Дмитренку.

Особливої уваги було надано ветеранам педагогічної праці з різних районів і міст області, які багато років працювали керівниками та педагогічними працівниками шкіл, які стали кращими завдяки їхнім зусиллям. Тож до сцени були запрошені колишні завідувачі районних і міських відділів освіти, завідувачі районних і міських методичних кабінетів, директори шкіл, учителі для вручення їм подяк за активну життєву позицію, значний особистий внесок у справу виховання молодого покоління та з нагоди 70- річчя створення академії.

Зі сцени з вуст ветеранів освіти (Марія Іванівна Пентилюк, професор Херсонського державного університету; Марія ФедорівнаКороль,завідувач Генічеського районного відділу освіти (1970-1990рр)), Микола Тимофійович Сумленний, завідувач Голопристанського районного відділу освіти (1980-2002рр)) звучали слова вдячності, щирі побажання успіхів нинішньому поколінню педагогів, а також приємні спогади про далекі й водночас такі близькі часи, яким було віддано силу, молодість, самовіддане служіння високій ідеї – виховання Людини.

До привітань долучилися і заступник директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації Віктор Юрійович Меренков та голова обласної профспілки працівників освіти і науки Людмила Миколаївна Кучерява.

Вітали ветеранів народна артистка України, професор Херсонського державного університету Наталія Лелеко, заслужений артист УкраїниВіктор Гурба,які подарували освітянам незабутні хвилини естетичної насолоди від музичних творів у їхньому виконанні.

Святкову атмосферу на святі допомагали створювати народний художній колектив хореографічного ансамблю «Веселі чобітки» Херсонського палацу дітей та юнацької творчості, народний колектив хореографічного ансамблю танцю «Едельвейс» Центру дитячої та юнацької творчості, зразковий художній колектив ансамблю народної пісні «Веснянка» Центру позашкільної роботи.

Усі запрошені на свято ветерани відзначали особливо затишну, майже родинну, атмосферу, що панувала на святі, увагу та безмежну вдячність, яку дарували кожному ветеранові небайдужі нащадки. А після заходу гості зібралися за святковим столом у тісному дружньому колі, за яким знову звучали спогади, і в кожному слові – життєва мудрість, безцінний досвід, дружні побажання для молодих, тим, кому продовжувати, втілювати, досягати.

Колектив академії безмежно вдячний усім, хто зміг долучитися до святкування ювілею закладу. Бажаємо здоров’я нашим ветеранам!

DSC_0075

DSC0152

DSC0149

DSC00821

DSC0056

DSC0040

DSC0039

DSC0034

DSC00311

DSC0027

Категорія: Новини
Оберіть мову