Відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» 22 листопада 2023 року відбувся авторський науково-практичний семінар для вчителів початкових класів з теми «Вчимо досліджувати світ серцем: навчально-методичне забезпечення ціннісно-орієнтованого навчання на уроках інтегрованого курсу «Я досліджую світ» у початковій школі»

Відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти»  22 листопада 2023 року відбувся авторський науково-практичний семінар для вчителів початкових класів з теми «Вчимо досліджувати світ серцем: навчально-методичне забезпечення ціннісно-орієнтованого навчання на уроках інтегрованого курсу «Я досліджую світ» у початковій школі» за участі Зої Хитрої, кандидатки педагогічних наук, учительки біології  та основ здоров’я Технічного ліцею м. Києва, співавторки підручників інтегрованого курсу «Я досліджую світ» для 1-4 класів УОВЦ «Оріон».

 Зоя Хитра ознайомила учасників семінару з навчально-методичним забезпеченням компетентнісно-орієнтованого навчання на уроках інтегрованого курсу «Я досліджую світ» під час адаптаційно-ігрового  циклу навчання (1-2 класи). Авторка наголосила на особливостях та змінах у підручнику, а також на посиленні завдань, спрямованих на забезпечення безпеки дітей у сучасних реаліях. Також Зоя Михайлівна розповіла про принципи побудови підручників (сезонний, краєзнавчий, біоетичний тощо), спрямованість інтегрованого курсу на партнерство та дитиноцентричну педагогіку, аксіологію. Підручники створені, щоб задовольнити пізнавальні потреби дітей та сприяти розвитку навичок учнів у таких галузях, як природничі науки, техніки й технології, екологічна грамотність, а також розширення загального кругозору. Завдання підручників спонукають до мислення та дії,  виховують допитливість і  бажання спостерігати та досліджувати, робити припущення та висновки на основі експериментів, вирішувати життєві проблемні ситуації, пізнавати себе та навколишній світ, розвивають творчі здібності та креативне мислення дітей, пропонують «рецепти щастя» тощо. Авторка продемонструвала розроблені мультимедійні презентації до уроків.

       Вікторія Молочко, кандидатка географічних наук, співавторка посібників та підручників УОВЦ «Оріон» висвітлила тему «Як вивчати курс «Я досліджую світ» за допомогою карт і творчих вправ», ознайомила педагогів з розмаїттям контурних карт України та розвивальними творчими вправами до них. Серед карт були представлені: «Славетні українці», «Традиції та культура», «Історія рідного краю», «Форми поверхні України», «Тварини України, комахи» тощо. Вікторія Молочко презентувала складову інтегрованого курсу – дизайн та технології, що має назву в підручниках «Творча майстерня» й розповіла, що уроки з дизайну й технологій супроводжують і завершають кожен тиждень навчання, ознайомила присутніх з творчими завданнями до них: створення «дерева дружби з долоньок», «тактильні долоньки», «моє родинне дерево», «моя родина», «сольовий підсвічник», «янгол», чим викликала зацікавленість вчительської спільноти.

У своєму виступі Ірина Красуцька, головна редакторка Українського освітянського видавничого центру «Оріон» звертала увагу присутніх на тому, що підручники покликані навчити дитину думати, діяти і мріяти. Тому основною ідеєю в створенні підручників «Я досліджую світ» є спроба гармонізувати цей світ таким чином, щоб навчитися бути щасливими. Адже підручник формує, надихає і впливає. І кожне слово, кожна ілюстрація, кожен твір має величезне значення.

Педагоги щиро дякували авторам за змістовну, насичену інформацію, надану науково-методичну допомогу, що буде корисною в педагогічній діяльності кожного педагога.

Категорія: Новини
Оберіть мову