26 жовтня 2023 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» в онлайн-форматі відбулася презентація працівникам психологічної служби закладів освіти Херсонщини Програми психосоціальної підтримки для новоприбулих дітей (STRONG), яка реалізується в межах проєкту «Підтримка відновлення української освіти», який здійснює чеська громадська організація «Асоціація з міжнародних питань» (АМО, www.amo.cz), за підтримки Програми трансформаційної співпраці Міністерства закордонних справ Чеської Республіки

26 жовтня 2023 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» в  онлайн-форматі відбулася презентація працівникам психологічної служби закладів освіти Херсонщини Програми психосоціальної підтримки для новоприбулих дітей (STRONG), яка реалізується в межах проєкту «Підтримка відновлення української освіти», який здійснює чеська громадська організація «Асоціація з міжнародних питань» (АМО, www.amo.cz), за підтримки Програми трансформаційної співпраці Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Програма психосоціальної підтримки для новоприбулих дітей (STRONG) передбачає роботу з дітьми, які зазнали травмуючого впливу війни і приїхали із зони бойових дій, у процесі адаптації серед однолітків у школі та інтеграції в нове середовище. Програма представляє перевірений спосіб роботи з дітьми, котрі пережили подібний досвід (він базується на п‘ятирічному досвіді підтримки дітей, що були змушені тікати від війни в Сирії), є легким для сприйняття, структурованим і розрахованим на застосування елементів психосоціальної підтримки. Програма STRONG може бути застосована до роботи з дітьми України.

Семінар об’єднав 106 зацікавлених працівників психологічних служб – соціальних педагогів і психологів Херсонщини.

Валентина Дереш, кандидатка педагогічних наук, старша викладачка кафедри педагогіки й менеджменту освіти, ознайомила учасників семінару з діяльністю громадської організації «Асоціація з міжнародних питань» та Психолого-педагогічної консультації у місті Брно (Чеська Республіка), висвітлила тему навчання за Програмою психосоціальної підтримки для новоприбулих дітей (STRONG). Присутні мали можливість ознайомитися із структурою програми STRONG та запропонованими вправами, за допомогою яких діти можуть зрозуміти, що є нормальним у ситуаціях стресу чи складній життєвій ситуації. Спікерка акцентувала увагу на темі сили та пошуку нових і слушних способів роботи зі стресом у дітей. Валентина Дереш презентувала робочі матеріали та методичні розробки ефективної співпраці з дітьми, батьками (офіційними представниками дітей), вчителями. Спікерка роз’яснила, що програма STRONG акцентує увагу на сильних сторонах дитини, на тому, що в неї добре виходить, на тому, що вона вже опанувала у своєму житті, і на що вона може спертися, коли стикається з новими перешкодами.

Під час виступу доповідачка наголосила на важливості впровадження зарубіжного досвіду роботи з травмованими війною дітьми у сучасний вітчизняний освітній простір. Велику зацікавленість аудиторії викликала можливість пройти навчання за програмою STRONG у КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».

Категорія: Новини
Оберіть мову