17 червня 2014 року відбувся обласний науково-практичний семінар для вчителів початкових класів з теми «Зміст і концепція сучасного підручника згідно з Державним стандартом початкової загальної освіти» за участі Миколи Самійловича Вашуленка

17 червня  2014 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбувся обласний науково-практичний семінар для вчителів початкових класів з теми «Зміст і концепція сучасного підручника згідно з Державним стандартом початкової загальної освіти» за участі Миколи Самійловича Вашуленка, головного наукового співробітника лабораторії початкової освіти Інституту педагогіки НАПН України, академіка НАПН України, доктора педагогічних наук, професора, провідного науковця в галузі початкової освіти, автора підручників з української мови і літературного читання;  Ірини Василівни Грущинської, учителя-методиста, автора навчально-методичного комплекту з природознавства.

У роботі семінару взяли участь методисти РМК, учителі початкових класів. Загалом 90 педагогічних працівників міста та області Херсонщини. Відкриваючи захід, Анатолій Миколайович Зубко, професор, ректор академії наголосив на значущості  зустрічі видатних науковців, авторів підручників з педагогами початкової ланки освіти. Микола Самійлович, виокремлюючи роль української мови як навчального предмета, важливість її вивчення, зазначив, що мова, як предмет, обслуговує інші предмети та є основою мовленнєвої діяльності дитини, а це тісно пов’язано з її майбутньою професійною влаштованістю. Він наголосив, що основою укладання будь-якого підручника для молодших школярів є дотримання єдності принципів науковості та доступності. Ірина Василівна представила присутнім навчально-методичні підходи до реалізації змісту програми «Природознавство» у початковій школі, провела майстер-клас щодо особливостей навчання учнів 1, 2, 3 класів за новим підручником «Природознавство». Автор розповіла про те, яким має бути підручник для учнів початкової школи. Безумовно – цікавим, яскравим, багато ілюстрованим, а ще він має містити навчальні матеріали, котрі викладені не у суворо-академічному стилі, а доступно,загалом так, щоб не залишити байдужими дітей шести-семирічного віку. Ірина Василівна детально зупинилася на структурі уроку з природознавства та наголосила наважливостірозвитку в учнів пізнавального інтересу, адже діти довільно запам’ятовують переважно те, що викликає у них інтерес. Коли ж навчання цікаве, воно й ефективне! Зацікавленість педагогів знайшло своє відображення у низці запитань авторам зазначених підручників.

Підсумки роботи семінару були підбиті на «круглому столі», який провели Тетяна Вільямівна Комінарець, завідувач кафедри теорії і методики дошкільного виховання і початкового навчання  і Таміла Миколаївна Клюєва, завідувач науково-методичної лабораторії початкового навчання. У рамках «круглого столу» були визначені шляхи подальшої співпраці вчителів початкових класів і науковців у вирішенні завдань Державного стандарту початкової загальної освіти. Такі семінари є надзвичайно важливими з огляду на необхідність забезпечення нового змісту початкової освіти.


DSC_0014 DSC_0057 DSC_0011DSC_0064
DSC_0074

Категорія: Новини
Оберіть мову