13-16 вересня 2018 року ТО «Соняшник» за підтримки Міністерства освіти і науки України, Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради, опорного закладу «Скадовський навчально-виховний комплекс «Академічна гімназія» Скадовської міської ради Херсонської області на Херсонщині на базі закладів освіти та установ Херсонської області проведено V Всеукраїнську конференцію «Учнівські ігри і вчительські конкурси ТО «Соняшник» — ед’ютейнмент в українській освіті».

«Соняшник» збирає друзів на сонячній Херсонщині!

13-16 вересня 2018 року ТО «Соняшник» за підтримки Міністерства освіти і науки України, Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради, опорного закладу «Скадовський навчально-виховний комплекс «Академічна гімназія» Скадовської міської ради Херсонської області на Херсонщині на базі закладів освіти та установ Херсонської області проведено V Всеукраїнську конференцію «Учнівські ігри і вчительські конкурси ТО «Соняшник» — ед’ютейнмент в українській освіті».

Метою конференції було щорічне обговорення актуальних питань розвитку української освіти, пошуки шляхів розв’язання проблем щодо реалізації державної концепції «Нової української школи», аналіз результатів ЗНО з української мови і літератури у 2018 році, а також розгляд особливостей вивчення української мови і літератури, зарубіжної літератури, географії, хімії, біології, екології, фізики, астрономії та експериментального інтегрованого курсу «Природничі науки» в закладах загальної середньої освіти.

Урочистості з нагоди відкриття конференції проходили в затишній залі Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради, де радо зустрічали науковців відповідних галузей з провідних закладів вищої освіти України, фахівців Міністерства освіти і науки України, Українського центру оцінювання якості освіти, методистів закладів післядипломної педагогічної освіти з української мови і літератури, зарубіжної літератури, природничих дисциплін, а також учителів Херсонщини.

Відкрив пленарну частину конференції доктор філософії, професор, ректор Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради Анатолій Миколайович Зубко, який у своїй промові висловив підтримку починань і проектів, ініційованих ТО «Соняшник», і щиро побажав організаторам та учасникам заходу плідної роботи, живого спілкування, досягнення поставленої мети.

Усі доповідачі пленарної частини вразили слухачів неординарним підходом до подання інформації, творчим переосмисленням сучасних тенденцій розвитку освіти та її нерозривного зв’язку із життям. Зокрема, Руслан Васильович Шаламов, кандидат біологічних наук, голова предметної комісії гри «Геліантус», розкриваючи тему «Ед’ютейнмент у сучасній освіті», аргументував тези виступу цитатами висловлень учених зі світовим ім’ям, відомих історичних постатей чи просто успішних людей, які в контексті звучали особливо актуально й ніби спонукали до змін, до переосмислення звичного стану речей. Руслан Васильович зацікавив слухачів глибоким філософським баченням завдань сучасної освіти і науки, усвідомленням реальних викликів, що постають перед сучасним суспільством – чому навчатися, для чого навчатися і як навчатися.

Проблеми, що пов’язані із результатами ЗНО, турбують усю педагогічну спільноту, і вчителів Херсонщини зокрема, тому з неабиякою зацікавленістю слухачі сприймали виступ Андрія Олексійовича Панченкова, начальника відділу змісту суспільно-гуманітарних навчальних предметів Українського центру оцінювання якості освіти, який надав глибокий аналіз особливостей проведення та результатів ЗНО з української мови і літератури у 2018 році.

Ігор Олександрович Помазан, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри українознавства Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія», голова предметної комісії українознавчої гри «Соняшник», автор завдань для учнів та вчителів (конкурс «Соняшник-Учитель»), проілюстрував на прикладах конкретних завдань і національно-патріотичне спрямування гри, і застосування компетентнісного підходу при укладанні тестів, що загалом має збуджувати в наших дітей уяву, фантазію, спонукати до логічного та критичного мислення, а в результаті – знати й шанувати історію України, мову, звичаї і традиції українського народу, пишатися найкращими здобутками культури і мистецтва, любити свою рідну землю.

Також з вітальним словом та побажанням плідної роботи перед учасниками конференції виступили Світлана Сергіївна Фіцайло, заступник начальника відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України; Юрій Іванович Ковбасенко, кандидат філологічних наук, професор, завідувач кафедри світової літератури Гуманітарного інституту (Інституту філології) Київського університету ім. Б. Грінченка, голова предметної комісії гри «Sunflower»; Дмитро Ігорович Дроздовський, кандидат філологічних наук, науковий співробітник Інституту літератури імені Тараса Шевченка.

Щирим і зворушливим було напутнє слово учасникам конференції від Юрія Олександровича Морщавки, директора ТО «Соняшник».

Цього ж дня відбулася робота в секціях «Соняшник» спільно з «Sunflower»  і «Геліантус». Учасникам секції «Соняшник» і «Sunflower» випала щаслива нагода поспілкуватися та обговорити актуальні проблеми мовної освіти з доктором педагогічних наук, професором, професором кафедри української мови Херсонського державного університету Марією Іванівною Пентилюк.

Своїм досвідом роботи щодо використання в освітньому процесі матеріалів українознавчої гри «Соняшник» поділилася учитель української мови і літератури Генічеської гімназії, переможець обласного етапу конкурсу «Учитель року – 2018» в номінації «Українська мова і література» Альона Віталіївна Золотаренко.

Олена Юріївна Котусенко, головний спеціаліст відділу змісту середньої освіти, мовної політики та освіти національних меншин Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України, окреслила особливості викладання української мови і літератури, зарубіжної літератури та мов національних меншин у 2018-2019 році.

14 вересня 2018 року проходив другий день V Всеукраїнської конференції «Учнівські ігри і вчительські конкурси ТО «Соняшник» — ед’ютейнмент в українській освіті» на базі опорного закладу «Скадовський навчально-виховний комплекс «Академічна гімназія» Скадовської міської ради Херсонської області.

Учасників конференції гостинно на шкільному подвір’ї зустрічали директор Скадовської гімназії Ганна Соценко, учні й педагогічний колектив гімназії. Гості відразу занурилися в позитивні емоції, які просто випромінювали діти, запрошуючи й гостей до виконання пісень та танцювального флешмобу.

Привітали гостей і очільники міста Скадовська, які активно цікавляться тим, що відбувається в освіті, зокрема на Херсонщині. З побажаннями плідної роботи до організаторів та учасників конференції звернулися секретар Скадовської міської ради Сокольчук О.М.; заступник голови Скадовської РДА Павленко С.М.; начальник комунальної установи «Скадовський РМК» Білоус Н.Є.

Під час роботи трьох секцій – «Соняшник», «Геліантус» і «Sunflower» – відбувалося живе спілкування між доповідачами й слухачами, у результаті чого всі учасники мали можливість висловити власну думку, узяти участь у дискусії.

Андрій Олексійович Панченков,  начальник відділу змісту суспільно-гуманітарних навчальних предметів Українського центру оцінювання якості освітимодерував роботу секції «Соняшник» і вміло організував змістовний діалог між учасниками. Андрій Олексійович надав глибокий аналіз особливостей проведення та результатів ЗНО з української мови і літератури у 2018 році. Цікавим і актуальним був виступ Дмитра Ігоровича Дроздовського, який порушив проблему формування особистості людини засобами художніх творів, зокрема акцентувавши увагу на книзі Антіна Мухарського «I’m not russian». Олексій Владиславович Григорович, попри те, що слухачами були вчителі гуманітарних дисциплін, зміг розповісти про особливості технології ед’ютейнменту на прикладах предметів хімії, біології, тим самим демонструючи можливості інтеграції шкільних предметів.

Модератором секції «Sunflower» був Юрій Іванович Ковбасенко, професор, президент Всеукраїнської асоціації вчителів зарубіжної літератури, у своєму виступі «Sunflower» – ретроспекція, мейнстрими, перспективи» зробив акцент на переосмисленні літературних явищ та поверненні історичної пам’яті.

Зацікавлено сприйняли учасники секції доповідь Дмитра Дроздовського про сучасні тенденції розвитку світової літератури, нові підходи до викладання літератури в закладах загальної середньої освіти та його аналіз нововведеного у шкільну програму твору Марка Геддона «Дивний випадок із собакою вночі».

З презентаціями з досвіду роботи виступили координатори гри Лідія Боруцька (м.Тернопіль), Тетяна Коваленко (м.Скадовськ). Світлана Дячок представили учасникам  доповідь «Інтелектуальні ігри як контент цифрового простору».

Завершенням роботи секції став майстер-клас Руслана Шаламова з використанням кольорових капелюшок Едварда де Боно.

Робота секції була змістовна, напружена, насичена новими ідеями, інноваційними формами і методами навчання. Цей захід сприяв розвитку ініціативності і креативності його учасників.

На засіданні секції «Геліантус» виступила Галина Сергіївна Юзбашева, завідувач кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти». У своїй доповіді вона розкрила особливості формування ключових компетентностей в учнів засобами інтеграції природничих дисциплін, наголосила на важливості використання завдань інтегрованого змісту, які моделюють певну практичну чи життєву ситуацію.

Зоя Володимирівна Філончук, доцент кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», розкрила роль гри «Геліантус» у популяризації та поглибленні знань з фізики, хімії, біології та географії, розвитку мотивації учнів до їх вивчення, формуванні навичок роботи з науково-популярними виданнями.

Юрій Олександрович Морщавка, директор Творчого об’єднання «Соняшник», у своєму виступі проаналізував значення учнівських ігор у формуванні відкритого суспільства.

Олексій Владиславович Григорович розкрив особливості технології ед’ютейнменту та риси ігрового навчання на конкретних прикладах гри «Геліантус» довів актуальність інтеграції природничих дисциплін у формуванні ключових компетентностей особистості.

День пройшов у насиченій роботі, живому спілкуванні, в атмосфері затишку, яку щиросердно створили скадовчани.

Категорія: Новини
Оберіть мову