В КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» розпочато низку заходів з метою увічнення пам’яті про одну з найтрагічніших сторінок Голокосту – масове вбивство євреїв Києва та вшанування жертв злочинів, скоєних нацистами під час окупації України.

На виконання Указу Президента України від 12.08.2015 р. № 471 «Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру», розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 р. № 1410 «Про затвердження плану заходів у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру» та наказу МОН України № 312 від 23.03.2016 р. в КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» розпочато низку заходів з метою увічнення пам’яті про одну з найтрагічніших сторінок Голокосту – масове вбивство євреїв Києва та вшанування жертв злочинів, скоєних нацистами під час окупації України, – мирних жителів усіх національностей, військовополонених, учасників українського визвольного руху.

Мета заходів – об’єднання зусиль суспільства щодо запобігання повторенню злочинів проти людяності.

23 березня 2016 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» було проведено круглий стіл «Наукові і освітні аспекти пам’яті про Бабин Яр і Голокост – трагічних подій у Другій світовій війні», в якому взяли участь слухачі курсів підвищення кваліфікації вчителів історії, правознавства і етики, викладачі суспільствознавчих дисциплін області, випускники навчальних програм Українського центру вивчення історії Голокосту (УЦВІГ) у співпраці з Музеєм «Яд Вашем» (Ізраїль). Модераторами круглого столу виступили працівники академії – Людмила Миколаївна Назаренко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики виховання та Тетяна Адамівна Асламова, викладач кафедри теорії і методики викладання суспільствознавчих і гуманітарних дисциплін, завідувач науково-методичної лабораторії історії, правознавства та етики.

Учасники круглого столу ознайомилися з історію окупації Києва та України, працювали зі свідченнями мешканки Києва Ірини Хорошунової, яка описувала події цього періоду у своєму щоденнику, працювали з відеоспогадами людей, які були свідками розстрільного Голокосту в Україні.

У межах заходу було акцентовано увагу на те, що за оцінками вчених, за три роки у Бабиному Яру було розстріляно від 70 000 до 200 000 осіб. Крім того, у Сирецькому концтаборі, де утримувались колишні комуністичні активісти, підпильники і військовополонені, за роки війни загинуло більше 25 тисяч осіб. З 29 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві в Бабиному Яру почались масові розстріли мирного населення міста — за два дні було вбито 33 771 тисячі євреїв (не рахуючи дітей до 3-х років, яких розстрілювали, але не рахували).

Протягом 1941-43 років у Бабиному Яру було розстріляно 621 члена Організації українських націоналістів, 100 матросів Дніпровського загону Пінської воєнної флотилії, знищено 5 циганських таборів.

Учасники круглого столу обговорили питання відповідальності суспільства у цілому і кожної окремої людини за збереження історичної пам’яті.

Сучасні погляди на ці трагічні події висвітлює й постійно діюча виставка видань Українського центру вивчення історії Голокосту, яка розгорнута на базі ресурсного центру академії для усіх зацікавлених учителів, представників громадських організацій, учнів.

Упродовж двох тижнів для слухачів курсів підвищення кваліфікації вчителів суспільствознавчих дисциплін викладачами кафедри теорії і методики викладання суспільствознавчих і гуманітарних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти»Тетяною Адамівною Асламовою та Максимом Сергійовичем Єлігулашвілі було проведено лекції та практичні заняття, під час яких було розкрито такі питання: політика тоталітарних режимів, нацистський геноцид щодо євреїв, ідеологія нацистського антисемітизму, міждисциплінарні підходи до історії Голокосту, інші геноциди ХХ й ХХІ століть, робота з відеосвідченнями Другої світової війни.

Про роботу з учнями щодо вивчення історії Голокосту та про міжнародний досвід вшанування пам’яті жертв Голокосту виступила випускниця програм навчання в Міжнародній школі меморіалу Яд Вашем (Ізраїль) учитель Цюрупинської СЗОШ № 2 Надія Колпаченко. Також вона разом з Тетяною Асламовою провела майстер-клас щодо роботи з антисемітськими законами Третього Рейху, матеріали для якого були люб’язно надані Домом Ванзейської конференції (Німеччина).

Заходи з метою увічнення пам’яті про події 1941-1943 років в Україні будуть продовжуватися в академії упродовж усього року.

_DSC0006

_DSC0008

_DSC0009

Категорія: Новини
Оберіть мову