29 січня 2016 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбулися VI обласні краєзнавчі читання «Топоніміка у краєзнавчій та позакласній роботі з географії».

29 січня 2016 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбулися VI обласні краєзнавчі читання «Топоніміка у краєзнавчій та позакласній роботі з географії», до участі в яких були запрошені викладачі, методисти РМК, учителі географії, керівники краєзнавчих гуртків.

Доповіді, представлені учасниками читань, розкривали основні напрями роботи заходу, а саме: топоніміка як джерело вивчення рідного краю; топонімічні дослідження як важливий компонент краєзнавчої роботи; методичні аспекти застосування топоніміки у краєзнавчій та позакласній роботі з географії; система географічного краєзнавства в школі; краєзнавчий принцип у викладанні шкільних курсів географії.

Розкриваючи особливості топоніміки свого району чи міста, учасники читань виокремили топоніми, що відбивають природні умови рідного краю та топоніми соціально-історичного характеру; розкрили історичні зміни назв географічних об’єктів; визначили об’єкти, що підлягають перейменуванню відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки».

З доповідей учасників читань можна було дізнатися про походження географічних назв Бериславського, Голопристанського, Новотроїцького, Скадовського, Цюрупинського районів, міст Херсона та Голої Пристані. Доповідачі представили власний досвід організації топонімічних досліджень у краєзнавчій та позакласній роботі.

У роботі обласних краєзнавчих читань узяв участь відомий краєзнавець, член Національної спілки краєзнавців, автор багатьох публікацій про Скадовський край Олег Миколайович Лиховид, керівник гуртка «Скадовські краєзнавці», директор Скадовського Центру дитячої та юнацької творчості.

Матеріали доповідей, а також статті, що надійшли від учителів географії області, увійдуть до збірника матеріалів VI обласних краєзнавчих читань.

IMG_5926

IMG_5930

Категорія: Новини
Оберіть мову