Карантинні обмеження не завадили зібратися учасникам ХІІ обласних краєзнавчих читань.

Карантинні обмеження не завадили зібратися учасникам ХІІ обласних краєзнавчих читань.

4 лютого 2022 року в КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбулися (онлайн) ХІІ обласні краєзнавчі читання «Медіапростір Херсонщини: краєзнавчий аспект», у роботі яких узяли участь педагоги із різних куточків Херсонської області – методисти, учителі, керівники краєзнавчих гуртків.

Відкрила захід Зоя Володимирівна Філончук, кандидатка педагогічних наук, завідувачка навчально-методичної лабораторії географії та економіки КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», яка зробила короткий огляд основних напрямів роботи ХІІ обласних краєзнавчих читань, наголосивши на важливості використання цих краєзнавчих матеріалів в освітньому процесі та краєзнавчій роботі.

Учасники читань дізналися про історію та тенденції розвитку медіапростору рідного краю, специфіку висвітлення краєзнавчої проблематики у пресі Херсонщини, роль бібліотек у процесі розвитку медіаосвіти, місце медіаграмотності в освітньому процесі сучасної школи.

Неабиякий інтерес у слухачів викликала доповідь Наталії Володимирівни Шушляннікової, кандидатки історичних наук, учительки мистецтва та художнього керівника Херсонського академічного ліцею імені О.В. Мішукова Херсонської міської ради при Херсонському державному університеті з теми «Періодична преса як джерело краєзнавчих досліджень».

У роботі обласних краєзнавчих читань узяв участь відомий краєзнавець, Почесний громадянин Скадовського району, член Національної спілки журналістів України, автор багатьох публікацій про Скадовський край Олег Миколайович Лиховид, керівник гуртка «Скадовські краєзнавці» Скадовського Центру дитячої та юнацької творчості з доповіддю на тему «Старі газети як джерельна база при вивченні географічних об’єктів та історичних подій у роботі краєзнавчих гуртків».

Історичний аспект розвитку інформаційного простору Херсонщини розкрила Оксана Володимирівна Щербина, учителька географії та історії Малокардашинської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Голопристанської міської ради Скадовського району. Особливості висвітлення краєзнавчої проблематики у пресі Генічеського району представив Ігор Анатолійович Пирогов, учитель географії Генічеського ліцею.

Одним із головних завдань шкільної географічної освіти є оволодіння учнями умінням використовувати різні джерела географічної інформації – картографічні, статистичні, геоінформаційні ресурси – для пошуку, інтерпретації і демонстрації різноманітних географічних даних та формування в учнів на цій основі ключових компетенцій. Можливості використання даних дистанційного зондування Землі у дослідницьких роботах на уроках географії розкрила Ірина Миколаївна Хаврусь, учителька географії та біології Херсонського загальноосвітнього навчально-виховного комплексу №48 Херсонської міської ради.

Матеріали доповідей, а також статті, що надійшли від педагогів області, увійдуть до збірника матеріалів ХІІ обласних краєзнавчих читань.

Категорія: Новини
Оберіть мову