5 грудня 2019 року на базі Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради відбувся науково-практичний семінар у формі круглого столу для працівників відділів освіти ОТГ, районів(міст) з теми «Організація науково-методичного супроводу педагогів в умовах децентралізації влади: досвід, проблеми та перспективи».

5 грудня 2019 року на базі Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради відбувся науково-практичний семінар у формі  круглого столу для працівників відділів освіти ОТГ, районів(міст) з теми «Організація науково-методичного супроводу педагогів в умовах децентралізації влади: досвід, проблеми та перспективи».

Учасниками семінару стали начальники відділів освіти об’єднаних територіальних громад, завідувачі й методисти  районних методичних кабінетів, спеціалісти відділів освіти, керівники предметних методичних об’єднань педагогів, циклових комісій, директори опорних закладів. Усього завітало 58 осіб з різних куточків нашої області: м. Херсона, Каховки, Голої Пристані, Нової Каховки, Бериславського, Білозерського, Великоолександівського, Великолепетиського, Верхньорогачицького, Голопристанського, Каховського, Олешківського, Скадовського районів, Білозерської, Великокопанівської, Високопільської, Борозенської, Чулаківської, Долматівської, Виноградівської, Костянтинівської, Кочубеївської, Любимівської, Милівської, Новорайської, Тавричанської, Чаплинської, Ювілейної об’єднаних територіальних громад.

Розпочав роботу семінару ректор академії Анатолій Миколайович Зубко. У своєму виступі  ректор  розкрив  основний вектор «Сучасного розвитку освіти в Україні: проблеми та перспективи». Відповідаючи на запитання присутніх, висвітлив питання сучасної взаємодії відділів освіти районів, ОТГ з академією, систему творчого розвитку педагогів через проведення курсів підвищення кваліфікації, науково-практичних семінарів, тренінгів, майстер-класів. Розповів про підготовку вчителів початкових класів за Концепцією «Нова українська школа», розвитку дошкільної освіти, особливої уваги ректор надав висвітленню роботи інклюзивного центру, майбутніх змін, що пропонує Міністерство освіти і науки України.

Тетяна Вільямівна Комінарець,завідувач кафедри дошкільної, початкової освіти та мовних комунікацій академії розкрила питання «Супервізія педагогів як крок до творчого розвитку вчителя в умовах Нової української школи», розповіла про систему взаємодії педагога і наставника відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 18.10.2019 № 1313 «Деякі питання організації і проведення супервізії» та Програму, згідно з якою будуть працювати супервізори з педагогами, надаючи їм допомогу, але наголосила, що механізм виділення субвенції на оплату праці супервізорам  ще не розроблений і його слід чекати. У своєму виступі Тетяна Вільямівна розповіла про участь команди пілотних шкіл у Всеукраїнському форумі учасників пілотного експерименту  НУШ «Агенти змін», який проходив у м. Києві 28 листопада 2019 року.

Лідія Іванівна Слободенюк, проректор  з навчально-методичної роботи академії, у своєму виступі розставила акценти щодо основних документів, які розкривають сучасну систему післядипломної освіти для педагогів: проходження курсів підвищення кваліфікації, навчання на семінарах, тренінгах, майстер-класах, участь учителя в авторських і тематичних заходах. Ще раз наголосила на основних документах, що регламентують це питання, і пояснила систему взаємодії відділів освіти громад, керівників закладів щодо організації курсів підвищення кваліфікації на 2020 рік.

Сергій Леонідович Ляшенко, начальник відділу освіти Ювілейної громади Олешківського району й Наталія Миколаївна Дмитрієва, начальник відділу освіти Костянтинівської громади Горностаївського району, розповіли про систему освіти в громадах Польщі, де вони перебували восени 2019 року. Таку можливість надав Херсонський регіонального центр розвитку місцевого самоврядування. Виступи були дуже цікаві, насичені. Колеги з інших громад ставили багато запитань, на які отримали вичерпні відповіді. А запитання були про систему фінансування шкіл у воєводствах, роль і місце батьків й  громади у вихованні дітей, матеріально-технічне забезпечення освітнього процесу закладів освіти, оплата праці педагогів, підвищення кваліфікації тощо. Олена Єгорівна Кулик, начальник відділу освіти Чаплинської громади, яка теж перебувала у складі делегації, доповнила виступи колег і  розповіла про роботу з учнями з особливими потребами.

Ще однією родзинкою семінару був цікавий виступ про створення методичного інформаційно-ресурсного центру  в Кочубеївській громаді Високопільського району на базі Орлівського опорного закладу. Це питання підготувала керівник центру Катерина Анатоліївна Іванюк, заступник директора з навчально-виховної роботи, яка розповіла про основну мету, завдання центру, його структуру, ознайомила з моделлю, яка створена у громаді, розкрила систему творчого розвитку педагогів і учнів. Розповіла про взаємодію колективів опорного закладу і їхніх філій.

На семінарі увагу приділили системі організації роботи опорних закладів. З цього питання виступила директор Скадовської «Академічної гімназії» Скадовського опорного округу Ганна Олександрівна Соценко. Про створення, роботу і досягнення закладу багато знають в області. Це й участь у міжнародних, всеукраїнських, регіональних проектах, залучення учнів і педагогів до підвищення свого інтелектуального рівня задля участі у літніх наукових школах, олімпіадах, конкурсах різного рівня тощо.  Але Ганна Олександрівна наголосила, що в опорній школі для досягнення мети необхідно створювати колектив однодумців серед педагогів, учнів, батьків, а вимагаючи гарної роботи у членів колективу, потрібно самій багато працювати над своїм розвитком.

Регеда Ірина Віталіївна, директор Новорайської опорної школи Бериславського району Новорайської ОТГ,  розповіла про свої перші кроки зі створення й розвитку  опорної  школи, яка отримала статус опорної у липні 2019 року. У своєму виступі вона порушила питання організації допрофільного і профільного навчання сільської опорної школи. Розказала про перспективи її розвитку і допомогу сільської ради щодо створення матеріально-технічної бази закладу, а також усього освітнього простору.

До роботи в науково-практичному семінарі приєдналася завідувач навчально-методичної лабораторії технологій Галина Михайлівна Гаврилюк, яка запросила до виступу директорів Новотроїцького і Скадовського міжшкільних навчально-виробничих комбінатів Перепилицю Інгу Вікторівну й Покришеву Валентину Богданівну, які розповіли про сучасну матеріально-технічну базу своїх комбінатів, розкрили, як інтегруються їхні заклади в освітній процес закладів загальної середньої освіти, презентували своє сучасне обладнання, яке використовується під час  викладання технологічних предметів і захисту Вітчизни, запросили до співпраці освітні заклади об’єднаних територіальних громад щодо отримання спеціальностей учнями, які зможуть бути конкурентоспроможними  на ринку праці.

Ірина Ярославівна Жорова – перший проректор академії – разом з Ганною Миколаївною Ізотовою, завідувачем навчально-методичної лабораторії координації методичної діяльності, підбили підсумки роботи семінару та вручили учасникам сертифікати.

Категорія: Новини
Оберіть мову