1 лютого 2019 року в Комунальному вищому навчальному закладі «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради відбулися ІХ обласні краєзнавчі читання «Зміни клімату: краєзнавчий аспект» за участі викладачів, методистів, учителів природничих дисциплін, керівників краєзнавчих гуртків Херсонської області.

1 лютого 2019 року в Комунальному вищому навчальному закладі  «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради відбулися ІХ обласні краєзнавчі читання «Зміни клімату: краєзнавчий аспект» за участі викладачів, методистів, учителів природничих дисциплін, керівників краєзнавчих гуртків Херсонської області.

Організаторами заходу є кафедра теорії й методики викладання навчальних дисциплін Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради та Херсонський гідрометеорологічний технікум Одеського державного екологічного університету.

Відкрила краєзнавчі читання Галина Сергіївна Юзбашева, кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради.

Доповіді, представлені учасниками читань, відповідали основним напрямам роботи заходу, а саме: клімат і кліматичні ресурси Херсонської області в контексті глобальних змін клімату; історія метеорологічних досліджень на Херсонщині; кліматична політика в Україні та регіональні проблеми адаптації до кліматичних змін; вивчення клімату та його змін у шкільних курсах географії; методичні аспекти реалізації наскрізної змістової лінії «Екологічна безпека та сталий розвиток» на уроках природничих дисциплін.

Про кліматичні особливості Херсонської області доповів Юрій Петрович Кіріяк, начальник Херсонського обласного центру з гідрометеорології. У своєму виступі він представив детальний аналіз кліматичних показників за період 1882-2015 рр.; навів історичні факти, пов’язані з надзвичайними кліматичними явищами на території області; зазначив, що на території області відбувається зміщення кліматичних сезонів.

Екскурс в історію метеорологічних досліджень на Херсонщині зробила Світлана Григорівна Кіріяк, кандидат географічних наук, директор Херсонського гідрометеорологічного технікуму Одеського державного екологічного університету. У своєму виступі вона також акцентувала увагу на ролі кліматичної освіти у розв’язанні екологічних проблем, а саме значенні професій метеоролога та гідролога для прогнозу кліматичних змін.

Олег Миколайович Лиховид, керівник гуртка «Скадовські краєзнавці» Скадовського Центру дитячої та юнацької творчості, член науково-технічної ради Національного природного парку «Джарилгацький», член Національної спілки краєзнавців України, доповів про результати власного дослідження щодо організації метеорологічної мережі в Дніпровському повіті Таврійської губернії та про перші метеорологічні спостереження на півдні Херсонщини.

Ольга Валеріївна Лянзберг, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з навчально-виховної роботи Херсонського гідрометеорологічного технікуму Одеського державного екологічного університету, представила доповідь з теми «Кліматична політика в Україні та регіональні проблеми адаптації до кліматичних змін».

Юлія Анатоліївна Азаренко, методист Каховського районного методичного кабінету, учитель хімії Коробківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Каховської районної ради, на конкретному прикладі довела, що альтернативна енергетика є одним із шляхів адаптації до змін клімату.

З доповідей учасників читань можна було дізнатись про зміни клімату, що відбуваються на території Генічеського (доповідач – Ігор Анатолійович Пирогов, учитель географії НВК «Гімназія – спеціалізована школа I ступеня з поглибленим вивченням іноземних мов» Генічеської районної ради), Голопристанського (доповідач Наталія Іванівна Фемич – керівник гуртка «Юні лісівники-дендрологи» Комунального позашкільного навчального закладу «Голопристанський міський Центр дитячої та юнацької творчості» Голопристанської міської ради), Скадовського (Юрченко Лариса Миколаївна – учитель географії Новомиколаївської загальноосвітньої  школи І-ІІІ ступенів Скадовської районної ради), Чаплинського (доповідач – Олена Олександрівна Грабар, учитель географії опорного закладу «НВК «Чаплинська школа-гімназія» Чаплинської селищної ради) районів. Доповідачі також представили власний досвід у сфері екологічної освіти та виховання учнівської молоді.

Матеріали доповідей, а також статті, що надійшли, увійдуть до збірника матеріалів ІХ обласних краєзнавчих читань.

Категорія: Новини
Оберіть мову