Всеукраїнський освітній форум «Нова українська школа – діалог з В. О. Сухомлинським», присвячений 100-річчю від дня народження В. О. Сухомлинського, розпочав свою роботу 25 квітня 2018 року на базі Херсонського державного університету та Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради

Всеукраїнський освітній форум «Нова українська школа – діалог з В. О. Сухомлинським», присвячений 100-річчю від дня народження В. О. Сухомлинського, розпочав свою роботу 25 квітня 2018 року на базі Херсонського державного університету та Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради. Це визначна подія, на яку з нетерпінням чекала педагогічна спільнота Херсонщини та й усієї України, оскільки рішенням 39-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 2018 рік визначений роком В. О. Сухомлинського, а форум включено до плану заходів ЮНЕСКО.

Учасникам заходу надійшли вітання від Президента України Петра Олексійовича Порошенка, Прем’єр-міністра України Володимира Борисовича Гройсмана та голови Верховної ради Андрія Володимировича Парубія з побажаннями плідної роботи форуму та висловленням вдячності педагогічній спільноті, яка не тільки шанує, вивчає, а й втілює в життя ідеї видатного українського педагога Василя Олександровича Сухомлинського.

Також вітальні слова учасникам надійшли й від Кременя Василя Григоровича, Президента Національної академії педагогічних наук, доктора філософських наук, професора, академіка НАПН України, заслуженого діяча науки і техніки України; Гордєєва Андрія Анатолійовича, голови Херсонської обласної державної адміністрації; Мангера Владислава Миколайовича, голови Херсонської обласної ради.  Від комітету Верховної ради України з питань освіти і науки з вітальним словом звернувся перший заступник голови комітету Олександр Володимирович Співаковський. Від Херсонської обласної ради учасників форуму привітав заступник голови Василь Васильович Зеленчук, який зазначив, що Українська держава досить щедра й багата своїми талантами, вона подарувала світу відомих діячів, які представляють різні галузі  суспільного буття, зокрема педагогіку, історія розвитку якої безпосередньо пов’язана з творчою спадщиною Василя Олександровича Сухомлинського – провісника педагогіки добра, людяності й любові.

У своїй промові голова Української асоціації імені Василя Сухомлинського, головний науковий співробітник Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член НАПН України Олександра Яківна Савченко підкреслила надзвичайну важливість заходу в період реформування системи освіти в Україні. Також Олександра Яківна вручила ректорові КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», професору, доктору філософії Анатолієві Миколайовичу Зубку медаль «Григорій Сковорода»; завідувачеві кафедри теорії й методики дошкільної, початкової освіти та мовних комунікацій, кандидату філологічних наук Тетяні Вільямівні Комінарець та деканові факультету культури і мистецтв Херсонського державного університету, кандидатові педагогічних наук, професорові Левченку Миколі Григоровичу – медаль «Ушинський К.Д.».

Приємно відзначити, що серед почесних гостей форуму була присутня Ольга Василівна Сухомлинська – головний науковий співробітник Державної науково-педагогічної бібліотеки України ім. В.О. Сухомлинського, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член НАПН України.

Вітаючи учасників форуму, Анатолій Миколайович Зубко, ректор КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти»,  зазначив, що гордий тим, що має честь вітати на Херсонщині еліту педагогічної науки та наголосив на тому, що освітянам Херсонщини випала почесна місія проводити захід світового значення.

Продовження роботи форуму відбувалося вже на теренах Херсонської академії неперервної освіти, де проходили секційні засідання, майстер-клас «Стежками В.О.Сухомлинського», методичні студії, тренінги з використання розвивальних, здоров’язбережувальних технологій у закладах освіти.

Святкову й урочисту атмосферу на заході створив оркестр Херсонської музичної школи №4, який вітав учасників заходу запальною музикою.

У холі академії було організовано виставку робіт учнів Навчально-естетичного комплексу «Художня школа» м. Херсона за мотивами спадщини В.О.Сухомлинського «Світ дитинства», також було проведено для гостей екскурсію по закладу.

Особливу увагу учасників конференції викликали уроки на природі в дбайливо доглянутому скверу, що носить ім’я колишнього керівника закладу Лідії Севастіянівни Чорноострівець. З першокласниками такий урок провела учитель початкових класів Херсонської загальноосвітньої школи I-III ступенів №41 Лілія Миколаївна Каляка. Діти вразили дорослих своєю безпосередністю й щирістю, коли вони розповідали про державні символи, робили компліменти квіточкам, зверталися до людини від імені пташки, слухали спів пташок. Зі здобувачами освіти 4 класу Херсонської загальноосвітньої школи I-III ступенів №44 урок просто неба провела учитель початкових класів Ольга Петрівна Лисенко.

З дітьми також було проведено квест «Екологічна стежина», у ході якого вони дізнавалися про особливості й розмаїття природи України, про види лікарських рослин, птахів та тварин, а також могли погратися в народні ігри.

Після живого спілкування з дітьми учасники конференції продовжили свою роботу в секціях, де відбувалося жваве обговорення шляхів реалізації педагогічної спадщини великого українського педагога в педагогічну практику.  У своїх виступах доповідачі розкривали ключові ідеї педагогіки Василя Сухомлинського в контексті реалізації концепції Нової української школи. У результаті роботи кожна секція підготувала пропозиції до рішення конференції.

Завершився перший день роботи форуму в комунальному закладі «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової чайки», де до уваги учасників було представлено презентацію веб-ресурсу «Ювілейна медіатека. До 100-річчя від дня народження В. О. Сухомлинського», а також проведено зустріч з автором сучасного українського бестселера для дітей Наталією Щербою.

Категорія: Новини
Оберіть мову