9-10 грудня 2017 року група учнів і педагогів Херсонщини відвідала Національний літературно-меморіальний комплекс Г. Сковороди у с. Сковородинівка Харківської області. Освітній тур був приурочений до 295-річчя від дня народження відомого філософа та просвітителя Григорія Сковороди.

9-10 грудня 2017 року група учнів і педагогів Херсонщини відвідала Національний літературно-меморіальний комплекс Г. Сковороди у с. Сковородинівка Харківської області. Освітній тур був приурочений до 295-річчя від дня народження відомого філософа та просвітителя Григорія Сковороди.

У заході взяли участь представники КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», Сиваської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Новотроїцького району, Каховської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням іноземної мови Каховської міської ради, Вільненської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Нижньосірогозького району, Брилівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Олешківського району, Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.

Знайомство з харківськими сковородинськими стежками почалося з цікавої екскурсії Михайла Михайловича Красікова, відомого етнографа та літературознавця. А захоплююча розповідь Надії Юріївни Баско, молодшого наукового співробітника Національного літературно-меморіального комплексу Г. Сковороди у с. Сковородинівка Харківської області, про життя та багатогранну творчість Григорія Сковороди не залишила байдужим жодного учасника зустрічі. Відгуки педагогів та учнів свідчать про високий духовний підйом, який вони отримали після нової зустрічі з непізнаним Григорієм Сковородою:

  • «Поїздка туди, де живе дух видатної людини, – це завжди відкриття. Щось, звісно, ми втрачаємо – наприклад, легенда, що Григорій Сковорода сам копав собі могилу, виявилася лише легендою. Але ж набуваємо ми значно більше. Перебування у місцевості, де мандрівник прожив останніх кілька років, надала не тільки дуже цікаві знання про біографію та вражаючі здібності філософа – воно показало нам, що все, про що він говорив і писав, було ним самим втілено в життя. Він не відступався від високих принципів, які декларував. Як бібліотечним працівникам, нам вдалося по-іншому доторкнутися до творчості цього генія, який думав і жив, як Людина Світу і Людина Світла» (Ганна Іванівна Бардашевська, директор Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, заслужений працівник культури; Надія Дмитрівна Звягінцева, керівник літературної студії «Контур»).
  • «Перебуваючи у Національному літературно-меморіальному музеї Г.С. Сковороди, вдихаючи чисте повітря алей зимового саду біля садиби, я не тільки збагнула широту поглядів нашого філософа на життя, а і вкотре переконалася в тому, що для нього справжнє людське щастя полягало в обмеженні бажань, відкиданні всякого надміру, приборканні власних примх, чесній праці та виконанні того покликання, з яким людина приходить у цей світ. Сам філософ вважав серце «основою основ щасливого життя». А якщо таке людське серце безкорисно творить дива, даруючи людям радість доторкнутися до святинь і збагнути впевненість у своїх силах, то воно дійсно Велике. Тому в глибокій пошані схиляю голову перед організаторами цієї зворушливої безцінної подорожі за їх велике любляче серце, відкрите для людей, за благочестя і користь, які вони роблять ради спільної справи. Бо як говорив сам Сковорода: «Великий же зиск – то благочестя із задоволенням», а благочестю властиво любити ближнього і шанувати Бога. У роздумах над земною місією нашого вітчизняного мандрівного філософа в моєму серці народилися ці поетичні рядки:

Спасибі, Вчителю, за мудрість і науку,

За те, що нас, незрячих, просвітив,

Що з темряви подав прозріння руку

І нас усіх щасливими зробив.

Тож у хвилини щастя ці величні

Всевишньому я дякую і Долі,

Бо тут відкрила я скарби одвічні

Й збагнула світ в новому ореолі!»

(Наталія Пилипівна Крупа, директор Сиваської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Новотроїцького району).

  • «Час повертає людству скарби. Вони нетлінні і вічні. Сьогодні Бог подарував українцям пізнання свого найславетнішого сина Григорія Сковороду. Він став для нас тим євшан-зіллям, що повністю перевернуло свідомість нашої нації. З його святих писань черпаємо вічні істини добра, розуму, моральних чеснот. Я щаслива від того, що є люди, які невтомно працюють над відродженням святинь українців. Радію, що доля звела з істинними сковородинцями. Гордістю проймаюсь, бо саме у нас на Херсонщині переймаються вченням українського філософа і ведуть за собою. Ми вдихнули повітря благодатної землі і понесемо світло думок Григорія Савовича нашим вихованцям. А діти, що були разом з нами – це та прекрасна молодь, яка дійсно, піде за вченням мудреця. Як добре, що дорослі розуміють: більшої інвестиції як у виховання патріотичної молоді нема. За ними майбутнє нашої України» (Галина Михайлівна Соломахіна, директор Каховської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням іноземної мови Каховської міської ради).
  • «У житті кожної людини бувають моменти і події, які запам’ятаються на все життя. Такою подією в моєму житті виявилася поїздка в чудове місто Харків по місцях, де бував український Сократ, мандрівний філософ. Спасибі величезне людям, які допомогли нам ще раз стикнутися з Людиною – легендою, незрівнянним педагогом Григорієм Савовичем Сковородою» (Євгенія Альбертівна Рижикова, заступник директора з виховної роботи Брилівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Олешківського району).
  • «В народі кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути». Звичайно, можна багато читати, слухати безліч розповідей знайомих, проте набагато ефективніше буде поїхати і самому все побачити на власні очі. Ми помітили, що на кожному художньому полотні великий мислитель зображений по-різному. Можливо це тому, що кожен із художників по-своєму бачив i уявляв його величну постать» (Вікторія Миколаївна Скіра, заступник директора з навчально-виховної роботи Вільненської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Нижньосірогозького району).

Представники навчальних закладів розповіли працівникам музею про реалізацію проекту «Сковорода-300» на Херсонщині та подарували книги Галини Михайлівни Сагач, доктора педагогічних наук, професора кафедри теорії і методики виховання, психології та інклюзивної освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти». Гості музею, у свою чергу, отримали книгу «Григорій Сковорода. Листи до Михайла Ковалинського» Леоніда Володимировича Ушкалова, доктора філологічних наук, професора Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, українського літературознавця і письменника, відомого сковородознавця з Харкова.

Учасники проекту «Сковорода-300» висловилися щодо перспективності таких освітніх турів у контексті більш детального ознайомлення з творчістю відомого українського та європейського філософа Григорія Сковороди.

 

Категорія: Новини
Оберіть мову