19-23 жовтня 2015 року на базі Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради і Комунального закладу «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради було проведено обласну школу молодого фахівця з теми «Інформаційно-комунікативні технології для шкільної бібліотеки».

19-23 жовтня 2015 року на базі Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради і Комунального закладу «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради було проведено обласну школу молодого фахівця з теми «Інформаційно-комунікативні технології для шкільної бібліотеки». У роботі школи взяли участь 17 шкільних бібліотекарів із загальноосвітніх навчальних закладів Херсонської області.
Лідія Іванівна Слободенюк, кандидат психологічних наук, доцент, проректор з навчально-методичної роботи, доцент кафедри теорії і методики дошкільної, початкової освіти й психології КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», привітала учасників та ознайомила з програмою роботи школи.
У ході роботи школи були розглянуті теоретичні і практичні питання: організація фондів шкільних бібліотек; інструктивно-нормативні вимоги до списання документів; автоматизація бібліотечних процесів у шкільній бібліотеці; бібліотечне краєзнавство як складова частина виховання національної свідомості школярів.
Ганна Іванівна Бардашевська, директор Комунального закладу «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради, ознайомила молодих фахівців з інструкцією про порядок комплектування та облік підручників і навчальних посібників у бібліотечних фондах загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації; звернула увагу на проблему списання документів із фондів бібліотек.
Наталія Федорівна Попова, заступник директор Комунального закладу «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради, надала технологічну консультацію щодо корпоративного веб-проекта «Бібліотечні медіа уроки» як ресурсу для проведення занять з інформаційної та медійної культури в шкільних бібліотеках.
Тетяна Олександрівна Кузьміч, кандидат педагогічних наук, викладач кафедри теорії і методики виховання КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», розкрила медіаорієнтаційну функцію освіти як відповідь на виклики сучасності.
Олена Вікторівна Кохановська, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри теорії і методики викладання природничо-математичних та технологічних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», провела навчання з теми «Технологія створення та управління персональним блогом шкільного бібліотекаря».
Світлана Анатоліївна Паламарчук, бібліотекар науково-педагогічної бібліотеки КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», ознайомила з автоматизованими бібліотечно-інформаційними системами.
20-21 жовтня 2015 року учасники школи активно працювали на базі Комунального закладу «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради, де відбувся тренінг, що включав оглядове знайомство з АІБС «МАРК-SQL. Шкільна бібліотека» та практикум із бібліографічного пошуку – на прикладі каталогів ХОБД ім. Дніпрової Чайки, Національної бібліотеки України для дітей, НВК № 15 м. Херсон, електронного та імідж-каталогу Державної науково-педагогічної бібліотеки ім. В. О. Сухомлинського.
23 жовтня 2015 року у роботі школи взяла участь Галина Миколаївна Гич, кандидат педагогічних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, яка прочитала лекцію «Покоління Z: читать нельзя смотреть». У лекції, з опорою на авторитетні сучасні психологічні та педагогічні дослідження, автором було зроблено змістовний аналіз ситуації з дитячим читанням та нечитанням.
Подальше обговорення проблем дитячого читання, у якому взяли участь заступники директорів з навчально-виховної роботи, бібліотекарі та батьки, відбулося у трьох групах у форматі «ситан» (ситуативний аналіз). Результатом обговорення стали поради вчителям, бібліотекарям та батькам з питань організації читання сучасної дитини.
Олена Василівна Неннова, практичний психолог, викладач кафедри теорії і методики дошкільної, початкової освіти й психології КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», наголосила на важливості відновлення традицій сімейного читання.
Учасники заходу відвідали майстер-класи: «Нетикет-дартс «SOS у морі Інтернету» Тетяни Миколаївни Єжової, завідувача бібліотеки Херсонського академічного ліцею імені О. В. Мішукова Херсонської міської ради при Херсонському державному університеті, та «Херсонщина в особах» Юлії Миколаївни Чернієнко, головного бібліотекаря ХОБД ім. Дніпрової Чайки.
За результатами роботи школи молодого фахівця шкільні бібліотекарі отримали сертифікати та методичні матеріали.

 

Категорія: Новини
Оберіть мову