12-13 листопада 2014 року на базі Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №39 Херсонської міської ради (директор Ольга Миколаївна Маренчук) відбувся обласний науково-практичний семінар для вчителів початкових класів з теми «Формування громадянської і соціальної компетентності засобами навчального предмета «Я у світі»

Зазначений захід зібрав 43 педагогічні працівники області з метою обговорення актуальних проблем, вироблення спільних підходів щодо планування системи дій і заходів, спрямованих на якісне викладання предмета «Я у світі» у 3 класі, згідно з вимогами нового Державного стандарту початкової загальної освіти.

Відкрила семінар, окреслила його мету і завдання та ознайомила присутніх з питанням «Патріотичне виховання у педагогічній спадщині В.О.Сухомлинського» Тетяна Вільямівна Комінарець, кандидат філологічних наук, завідувач кафедри теорії і методики дошкільного виховання та початкового навчання. У науково-теоретичному блоці розглядалися питання: «Превентивне виховання у структурі формування особистості громадянина України» (доповідач Тетяна Іванівна Туркот, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики дошкільного виховання та початкового навчання), «Формування громадянської компетентності учнів засобами предмета «Я у світі»» (Ольга Володимирівна Стребна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики дошкільного виховання та початкового навчання), «Бібліотечні медіауроки для формування інформаційної та соціальної компетентності молодших школярів. Презентація корпоративного ресурсу» (Наталя Федорівна Попова,заступник директора з наукової роботи КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки», Юлія Володимирівна Барсук, бібліотекар Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №36 Херсонської міської ради).

Незабутнє враження на педагогів області справила екскурсія до шкільного музею етнографії та побуту українського народу. Присутні, затамувавши подих, душею і серцем змогли зануритися у сиву давнину України. У шкільному музеї зберігаються ексклюзивні, старовинні речі: український національний одяг із різних регіонів країни, предмети побуту, посуд, знаряддя праці, рушники тощо. Різноманітні урочні та позаурочні заходи з використанням музейних матеріалів сприяють формуванню в учнів громадянської, національної свідомості, любові до рідного краю, українського народу.

Другий день роботи семінару відкрив Анатолій Миколайович Зубко, доктор філософії, професор, ректор КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти». У своєму зверненні він привітав педагогів та окреслив основні завдання сьогодення початкової школи у вирішенні питань громадянського та патріотичного виховання.

У методично-практичному блоці презентували уроки та виховний захід досвідчені педагоги загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №39 Херсонської міської ради. З питанням «Національно-патріотичний характер навчання та виховання учнів початкової школи» виступила класовод Ольга Федорівна Наумчик.На відкритих уроках з навчального предмета «Я у світі» свою майстерність продемонстрували вчителі початкових класів Анна Григорівна Слабенько та Ірина Миколаївна Зінченко. Виховний захід з теми «Ми – діти України» провели Світлана Василівна Назарова і Наталія Юріївна Петренко.

Коло вражень, яким поділилися учасники зібрання по закінченні роботи семінару, показало, що всі вчителі отримали багато корисної інформації з означеної теми.

По завершенні семінару вчителі отримали сертифікати та добірку наукових і методичних матеріалів на електронних носіях.

20141113_120357

20141113_122113

Категорія: Новини
Оберіть мову