Оксана Іванівна Ковальова

методист ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти.

Оксана Іванівна Ковальова народилася 03 жовтня 1967 року в м. Херсоні. Навчалася в середній школі № 49 м. Херсона, по закінченні якої вступила до Херсонського базового медичного училища.

З 1991 по 1996 роки навчалася в Херсонському державному педагогічному інституті ім. Н.К.Крупської на факультеті природознавства, здобула спеціальність «Учитель біології та практичний психолог».

У 2012 році закінчила магістратуру Запорізького «Класичного приватного університету» за спеціальністю «Педагогіка вищої школи, викладач університетів та вищих навчальних закладів». Наразі є здобувачем освітнього ступеню «магістр» за спеціальністю «Менеджмент. Управління закладами освіти» в  Херсонській академії неперервної освіти.

Ще навчаючись в інституті, почала працювати вчителем біології в ЗОШ № 49. Трудова діяльність проходила також в ДНЗ № 65 м. Херсона, в обласній психолого- медико-педагогічній консультації консультантом-психологом, а з 2004 року — в Херсонському обласному центрі практичної психології і соціальної роботи «Розвиток» на посаді психолога з інтелектуального розвитку дитини та заступника директора. З 2008 року розпочала діяльність у Південноукраїнському регіональному інституті підвищення кваліфікації педагогічних кадрів (в подальшому Комунальний вищий навчальний заклад «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради) на посаді психолога. З 2010 р. призначена завідувачем науково-методичної лабораторії практичної психології і соціальної роботи, пізніше – завідувачем відділу розвитку особистості. З моменту створення обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти  академії і по цей час працює методистом центру.

Оксана Іванівна є регіональним тренером у межах програми «Сприяння просвітницькій роботі «рівний-рівному» серед молоді України щодо здорового способу життя», міжнародного проекту «Права дітей в Україні» за підтримки Save the Children Sweden, «Організація роботи з розв’язання проблеми насильства в школі», Фонду народонаселення ООН «Дорослішай на здоров’я», консультантом проекту «Реабілітація та реінтеграція дітей, які стали жертвами торгівлі людьми». Пройшла навчання в багатоетапних семінарах за сприяння міжнародних організацій «Запобігання використанню найгірших форм», «Робота з малолітніми матерями», «Планування сім’ї» та інших.

З часу впровадження інклюзивного навчання в освіті України пройшла низку навчань, як то спеціалізовані тренінги для працівників освітньої сфери за підтримки соціальної програми Марини Порошенко та Благодійного фонду Порошенка «Інклюзивний простір. Практичні кроки» та «Інклюзивно-ресурсні центри. Інклюзивний простір. Практичні кроки». Є регіональним тренером з підвищення кваліфікації педагогічних працівників, асистентів вчителів закладів з інклюзивним навчанням та фахівцями інклюзивно-ресурсних центрів відповідно до Концепції «Нова українська школа». У своїй діяльності ефективно застосовує знання з основ корекційної освіти, дефектології, дитячої та спеціальної психології. Впроваджує інноваційні форми та методи організації інклюзивної освіти та сприяє їх розповсюдженню серед педагогів області. Надає фахову консультативно-методичну допомогу педагогічним працівникам та громадськості щодо впровадження інклюзивного навчання.

Має публікації у фахових періодичних виданнях та «Таврійському віснику освіти», у збірниках матеріалів всеукраїнських та регіональних конференцій. Нагороджена грамотами Міністерства освіти і науки України та управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації.

Життєве кредо Оксани Іванівни: все, що я вмію і знаю — для тих, хто йде до мене.

Оберіть мову