15-17 травня 2019 року відповідно до плану роботи Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради відбувся авторський науково-практичний семінар з теми «Методологія натуралістичних екскурсій на базі природно-заповідного фонду Херсонщини. Екологічні стежини».

15-17 травня 2019 року відповідно до плану роботи Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради відбувся авторський науково-практичний семінар з теми «Методологія натуралістичних екскурсій на базі природно-заповідного фонду Херсонщини. Екологічні стежини». Провела семінар кандидат біологічних наук, доцент, доцент кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін Ольга Іванівна Литвиненко. У заході взяли участь учителі біології, екології та географії закладів загальної середньої освіти міста Херсона та Херсонської області.

Напрямом роботи цьогорічного семінару було визначено «Екологічні стежини». У теоретичній частині семінару відбулася тренінг-підготовка до натуралістичного аналізу на маршруті екостежин штучних, модифікованих та природних екосистем за фізіономічністю рослинних об’єктів різного рівня.

Практична робота з відпрацювання географічної диференціації деревних інтродуцентів проходила в межах території академії у сквері ім. Лідії Чорноостровець на екологічній стежині дендронасаджень, яка створена та факультативно існує з 2009 року (автори: Литвиненко О.І., Пугачова Н.І., Торопенко О.М., Ліновицька Г.А.). Проведено інвентаризацію 56-ти видів деревних рослин різного географічного походження. За змістом і формою матеріали адаптовано для створення електронного ресурсу до методичних розробок та проекту навчально-рекреаційних екостежин на території освітніх закладів.

Опанування фізіономічних характеристик природних екосистем степової природної зони відбулося за матеріалами екостежини Олександрівського заказника та Національного природного парку (НПП) «Олешківські піски». Про створення навчальної складової для відвідування екостежини на території заказника розповіла та продемонструвала оригінальні методичні розробки вчитель біології Олександрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Білозерської районної ради  Людмила Вікторівна Булега.

Третій день роботи семінару проходив в експедиційній формі на базі НПП «Олешківські піски» та екологічної стежини навчально-рекреаційного типу, яка створена учителем біології Малокопанівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Малокопанівської сільської ради Голопристанського району Херсонської області, заступником директора з навчально-виховної роботи Людмилою Іванівною Андрієць. Орієнтацію на екостежині пізнавально-рекреаційного типу здійснювала завідувач рекреаційним відділом НПП «Олешківські піски» Алла Миколаївна Кравзюк. Учасники експедиції отримали інформаційно-рекламний друкований матеріал для організації екскурсій до національних природних парків. На маршруті автор семінару Ольга Іванівна Литвиненко проводила коректування змісту характеристик об’єктів на принципі природовідповідності для натуралістичної роботи з учнівською молоддю.

По завершенні плідної роботи кожен учасник авторського семінару здобув відповідний сертифікат. Під час підбиття підсумків учителі-природознавці підтвердили інтерес до  натуралістичної роботи у формі екостежин на базі подальшого знайомства з природно-заповідним фондом України.

Категорія: Новини
Оберіть мову