Із 3 по 5 травня 2018 року в Комунальному вищому навчальному закладі «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради відбувся авторський науково-практичний семінар із теми «Методологія натуралістичних екскурсій на базі природно-заповідного фонду (ПЗФ) Херсонщини». Провела семінар кандидат біологічних наук, доцент, доцент кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін Ольга Іванівна Литвиненко.

Із 3 по 5 травня 2018 року в Комунальному вищому навчальному закладі «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради відбувся авторський науково-практичний семінар із теми «Методологія натуралістичних екскурсій на базі природно-заповідного фонду (ПЗФ) Херсонщини». Провела семінар кандидат біологічних наук, доцент, доцент кафедри теорії й  методики викладання навчальних дисциплін  Ольга Іванівна Литвиненко.

У заході взяли участь 34 педагоги з міста Херсона та Херсонської області. На початку семінару учасники опанували авторські інноваційні матеріали, подані кейсовим методом. Це загальні відомості про сучасний стан ПЗФ, степову природну зону, напівпустельні ландшафти, екологічні стежини та заказники Херсонщини (3 кейси). За змістом і формою матеріали адаптовані для створення електронного ресурсу до методичних розробок навчальних і рекреаційно-навчальних екскурсій та експедицій для учнівської молоді за темою «Пристосування організмів до умов степової природної зони». У формі лекції та практичної роботи був проведений вступний тренінг із визначення домінантів та едифікаторів з біомів Херсонщини.

Другого дня робота семінару відбулася на екологічній стежці «Урочище «Вірьовчина балка»» з ділянкою цілинного степу на околиці м. Херсона. Учасники семінару, екскурсанти виконували на маршруті завдання з фізіономічної характеристики видів рослин – елементів природної та модифікованих степових екосистем. На оглядових пунктах були визначені особливості динаміки складу об’єктів та фенологічного стану представників різних біоморф рослин. Автор семінару Ольга Іванівна Литвиненко проводила коректування змісту характеристик об’єктів на принципі природовідповідності для натуралістичної роботи з учнівською молоддю.

Третій день роботи семінару проходив на базі Національного природного парку (НПП) «Олешківські піски» та екологічної стежини навчально-рекреаційного типу, яка створена учителем біології Малокопанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Голопристанського району, заступником директора з навчально-виховної роботи Людмилою Іванівною Андрієць. Орієнтацію на маршруті в напівпустельних ландшафтах та допомогу у фактолого-натуралістичній орієнтації   здійснював в.о. завідувача науково-дослідним відділом НПП «Олешківські піски» Євген Григорович Роман.

На території природоохоронного науково-дослідного відділення «Буркути» учасники семінару ознайомилися з таким унікальним природним об’єктом, як поліморфні популяції берези дніпровської – ендемічного виду Нижньодніпровських пісків. Також мали змогу порівняти біоми природного  типчаково-ковилового степу та напівпустельних територій.  На екостежині учасники обговорили прийоми навчально-виховної роботи на прикладах унікальних краєзнавчих об’єктів, які стали змістовною основою зупинок. Це відтворене лелечине гніздо, найстаріший у Європі екземпляр верби з периметром стовбура 14 м, природний дубовий гай, домівка місцевого Робінзона, яка збудована у кронах розлогих ясенів та інше.

Під час підбиття підсумків  учасники семінару виявили інтерес до  натуралістичної роботи на базі подальшого знайомства з ПЗФ Херсонщини (України).

На завершення роботи кожен учасник авторського семінару отримав відповідний сертифікат.

 

Категорія: Новини
Оберіть мову