У межах участі у швейцарсько-українському проекті «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU» науково-педагогічні працівники КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» постійно проводять 12-годинний спецкурс для слухачів курсів підвищення кваліфікації.

У межах участі у швейцарсько-українському проекті «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU» науково-педагогічні працівники КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» постійно проводять 12-годинний спецкурс для слухачів курсів підвищення кваліфікації. Цими днями до навчання долучилися вчителі української мови і літератури. Педагоги спільно з Ольгою Миколаївною Худенко, старшим викладачем кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін, обговорили ключові демократичні цінності, як-от: «рівноправність», «справедливість», «повага до людської гідності» тощо. Учителям-словесникам цікаво було розмірковувати про ознаки демократичного уроку, роль учителя, учнів, батьків, громадськості в процесі розбудови нової української школи.

Під час опрацювання теми «Конфлікти. Що робити, якщо ми не згодні?» учителі-словесники ознайомилися з підходом 6-ти кроків до вирішування конфліктних ситуацій, застосували такий алгоритм до аналізу програмових художніх творів з української літератури «Кайдашева сім’я», «Шпага Славка Беркути», «Катерина», «Федько-халамидник».

Актуальною для педагогів є тема «Інтеграція освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини в освітній процес». Під час тренінгу вчителі змістовно обговорили реалізацію наскрізної лінії освітніх програм з української мови і літератури «Громадянська відповідальність» та дібрали найдоцільніші форми, методи і прийоми роботи на уроках задля розвитку соціальної і громадянської компетентності учнів.

Таке навчання є затребуваним зараз, оскільки уможливлює підготовку вчителів-словесників до впровадження ідей Нової української школи.

Категорія: Новини
Оберіть мову