15 лютого 2018 року в КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбувся обласний семінар з теми «Компетентнісний підхід та соціалізація особистості в умовах Нової української школи»

15 лютого 2018 року в КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбувся обласний семінар з теми «Компетентнісний підхід та соціалізація особистості в умовах Нової української школи», цільовою аудиторією якого були вчителі української мови і літератури (90 учасників), географії, біології (34 учасники) та вчителі зарубіжної літератури.

Ініціаторами заходу були завідувачі навчально-методичних лабораторій української мови і літератури та географії КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Людмила Петрівна Марецька і Зоя Володимирівна Філончук спільно з Творчим об’єднанням «Соняшник», до складу якого входять Всеукраїнська українознавча гра «Соняшник», Міжнародна природознавча гра «Геліантус» та Міжнародна гра зі світової літератури «Sunflower».

Метою обласного семінару було розв’язання комплексу завдань щодо підготовки вчителів до здійснення діяльності у форматі Нової української школи, пошуки шляхів підвищення результатів ЗНО учнів Херсонської області, формування гуманістичного світогляду самодостатньої особистості, європейця й патріота.

З привітанням та побажаннями плідної роботи до учасників зібрання звернувся доктор філософії, професор, ректор КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Анатолій Миколайович Зубко.

Під час пленарної частини було представлено доповідачів, зокрема і в онлайн режимі, окреслено програму роботи в секціях. У цій же частині відбулася й презентація Опорного закладу «Скадовський навчально-виховний комплекс «Академічна гімназія» Скадовської районної ради «Сучасна школа – простір для соціалізації творчої особистості». Директор школи, заслужений учитель України Ганна Олександрівна Соценко разом з учителями української мови і літератури та вихованцями закладу креативно, із запалом, за допомогою пісні, танцю та художнього слова, в оточенні неймовірної краси соняшників розповіли про особливості своєї школи, високі результати та досягнення учнів і вчителів.

На секції вчителів-словесників з доповідями виступили Ігор Олександрович Помазан, завідувач кафедри українознавства Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія», кандидат філологічних наук, доцент, голова методичної комісії Всеукраїнської українознавчої гри «Соняшник», який розкрив тему «Завдання українознавчої гри «Соняшник» у контексті формування свідомої креативної особистості, а також успішної підготовки до ЗНО з української мови і літератури»; Юрій Іванович Ковбасенко, завідувач кафедри світової літератури Інституту філології Київського університету імені Бориса Грінченка, професор, президент Української асоціації викладачів зарубіжної літератури, голова методичної комісії Міжнародної гри зі світової літератури «Sunflower» з аналізом проблеми «Розвиток емоційного інтелекту (EQ) засобами інтелектуальних змагань з літератури». За допомогою відео-мосту  «Київ-Херсон» учасники секції мали змогу почути виступ Андрія Олексійовича Панченкова, начальника відділу змісту суспільно-гуманітарних предметів Українського центру оцінювання якості освіти з теми «Особливості проведення зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури у 2018 році». Також словесники переглянули відеозвернення автора робочого зошита для учнів 9 класу з української літератури Дмитра Ігоровича Дроздовського, кандидата філологічних наук, асистента кафедри теорії літератури, компаративістики і літературної творчості Київського національного університету імені Тараса Шевченка. З питанням «Всеукраїнська українознавча гра «Соняшник»: підсумки та перспективи» до учасників семінару звернувся Юрій Олександрович Морщавка, директор Творчого об’єднання «Соняшник». З інноваційним потенціалом Всеукраїнської українознавчої гри «Соняшник» у формуванні національної ідентичності особистості учня ознайомила вчителів Людмила Петрівна Марецька, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти». Під час підбиття підсумків роботи семінару Людмила Петрівна також зупинилася на основних завданнях роботи вчителів української мови і літератури у в контексті освітньої реформи та на проблемних аспектах підготовки учнів до складання ЗНО з української мови і літератури.

На секції природничих дисциплін Руслан Васильович Шаламов, директор з науково-методичної роботи Творчого об’єднання «Соняшник», кандидат біологічних наук, заслужений учитель України, голова Методичної комісії Міжнародної природознавчої гри «Геліантус», опрацював з учителями географії та біології такі теми, як «Формування критичного мислення і ключових компетентностей на уроках предметів природничого циклу» та «Модернізація програм із біології для 6-9 класів. Підручникотворення». Зоя Володимирівна Філончук, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» висвітлила питання «Особливості роботи вчителів предметів природничого циклу в новому 2017/2018 навчальному році» та підбила підсумки роботи секції. Організатори та вчителі Херсонщини щиро вдячні представникам Творчого об’єднання «Соняшник» за надану можливість творчого спілкування з видатними особистостями, що, маємо надію, стане стимулом та потужною мотивацією до плідної, натхненної роботи вчителів.

Усі вчителі-предметники одержали сертифікати про участь у роботі семінару.

Категорія: Новини
Оберіть мову