6−7 грудня 2016 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбувся обласний науково-практичний семінар з теми «Формування у дошкільників і молодших школярів національних та духовних цінностей українського народу»

6−7 грудня 2016 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбувся обласний науково-практичний семінар з теми «Формування у дошкільників і молодших школярів національних та духовних цінностей українського народу». У роботі семінару взяли участь вихователі дошкільних навчальних закладів та учителі початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів міста Херсона й області.

Відкрила семінар вітальним словом Тетяна Вільямівна Комінарець, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри теорії і методики дошкільної, початкової освіти й психології КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти». Вона звернула увагу на актуальність даної проблеми, побажала учасникам плідної, ефективної праці.

Влада Василівна Дяченко, заступник директора з наукової роботи Херсонського обласного художнього музею ім. О.О.Шовкуненка, представила тему «Формування цінностей українського народу засобами музейної педагогіки» та ознайомила учасників семінару з досвідом реалізації цієї ідеї на практиці з дітьми дошкільного віку та молодшими школярами.

Тему «Сучасні підходи до художньо-естетичного виховання дошкільників і молодших школярів. Вітчизняний та зарубіжний досвід» змістовно розкрила Юлія Володимирівна Сліпіч, директор навчально-естетичного комплекс «Художня школа» м. Херсона.

Цікава тема «Класики педагогіки про сімейні цінності» була висвітлена Тетяною Іванівною Туркот, кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри теорії і методики дошкільної, початкової освіти й психології КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».

Про «Формування цінностей українського народу» розповіла Ольга Володимирівна Стребна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики дошкільної, початкової освіти й психології КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».

Наступного дня вихователі дошкільних навчальних закладів відвідали ясла-садок №53 Херсонської міської ради, де педагогічний колектив поділився досвідом роботи з вищезазначеної теми. Так переглянуті заняття-розвага з дітьми «Сімейні традиції українського народу «Андріївські вечорниці»» (музичний керівник Ігор Миколайович Ситник, вихователі: Аліна Вікторівна Марищук, Галина Володимирівна Тимко, Ірина Сергіївна Ткаченко-Галецька), народна гра «Калита», майстер-клас для учасників семінару з виготовлення символів-оберегів українського народу «Захисти родину» (вихователі Валерія Павлівна Щербак, Ольга Романівна Щербак), дефіле в українських костюмах «Від минулого до сучасного» за участю батьків і дітей.

Для вчителів початкових класів другий день семінару проходив на базі Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №39 «Школа-родина» Херсонської міської ради. Учасників семінару гостинно зустріла директор школи Ольга Миколаївна Маренчук. Вона розповіла про специфіку роботи навчального закладу, закцентувала увагу на тому, що в центрі уваги педагогічного колективу – дитина, створення таких умов, щоб вона з радістю ходила до школи, здобувала знання, дізнавалась про себе і свій рід, про Україну, про українські національні традиції.

Під час екскурсії, яку провела Ольга Федорівна Наумчик, учитель початкових класів, учасники семінару мали змогу переглянути виставку «Скарбниця моєї родини», побувати в шкільному музеї етнографії та побуту українського народу.

Педагоги школи презентували учасникам семінару низку заходів, присвячених проблематиці семінару, а саме: заняття школи розвитку дитини «Формування в майбутніх першокласників національних і духовних цінностей засобами народної казки» (Ірина Миколаївна Зінченко, Світлана Сергіївна Мальченко), година спілкування «Довга коса – дівоча краса» (Ганна Олегівна Завадська), фрагмент уроку позакласного читання «Виховання молодших школярів на творах В.О.Сухомлинського» (Ольга Федорівна Наумчик), фрагмент уроку з розвитку мовлення «Чому я люблю свою Батьківщину?» (Марія Павлівна Курлова), заняття з курсу за вибором «Українознавство» (Катерина Анатоліївна Зайцева), година спілкування «Україна – мій скарб» (Юлія Ігорівна Нікіфорчук), тематичне заняття гуртка «Умілі ручки» «Хай у серці кожної дитини живе любов до Батьківщини» (Тетяна Олексіївна Кудак), свято «Українські вечорниці» (Ганна Григорівна Слабенко, Ірина Миколаївна Зінченко). Упродовж усього дня у школі-родині царила атмосфера творчості та співдружності.

Під час роботи круглого столу учасники заходу обмінялися думками та дійшли висновку, що моральний ідеал добра, правди, честі, духовної праці має жити в кожному юному серці, утверджуватися в активній діяльності як невід’ємна частина власного єства, власної думки, почуттів, намірів, а запропоновані навчальним закладом шляхи і принципи виховання особистості, здатної до активної творчої діяльності, саморозвитку і самовдосконалення, заслуговують на увагу та упровадження в початкових класах загальноосвітніх навчальних закладів.

7Ја7Јаг¤­п20161206_101922GE DIGITAL CAMERAGE DIGITAL CAMERA

Категорія: Новини
Оберіть мову