4-6 травня 2016 року на базі Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради відбувся авторський науково-практичний семінар з теми «Методологія натуралістичних екскурсій на базі природно-заповідного фонду Херсонщини».

4-6 травня 2016 року на базі Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради відбувся авторський науково-практичний семінар з теми «Методологія натуралістичних екскурсій на базі природно-заповідного фонду Херсонщини» (кандидат біологічних наук, доцент О. І. Литвиненко).

У заході взяли участь 15 педагогів з міста Херсона та Херсонської області. На початок семінару учасники отримали авторські інноваційні матеріали для створення електронного ресурсу до методичних розробок навчальних і рекреаційно-навчальних екскурсій та експедицій для учнівської молоді за темою «Біоми на основі ксерофітів: типчаково-ковиловий степ». У формі лекції та практичної роботи на основі спеціальних методичних розробок був проведений вступний тренінг з визначення видів рослин-едифікаторів, ендеміків та різнотрав’я природних степових екосистем та обговорений макет проекту «Екскурсія у типчаково-ковиловий степ (аутекологічний аспект з елементами дем- та синекології)».

На другий день робота семінару відбулася на екологічній стежці «Урочище «Вірьовчина балка»» в околицях міста Херсона. Учасники семінару, екскурсанти виконували на маршруті завдання з аут характеристики видів рослин – елементів трансформованих та модифікованих степових екосистем. Консультації щодо визначення степової флори проводила Ольга Федорівна Щербакова, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник відділу ботаніки Національного науково-природничого музею НАН України. Також були визначені елементи рекреаційної складової екскурсії для учнівської молоді.

Третій день роботи семінару проходив на базі біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф. Е. Фальц-Фейна НААН України. Змістовну орієнтацію за маршрутом: Ділянка цілинного степу – Дендрологічний парк – Чапельський під здійснював Віктор Володимирович Шаповал, кандидат біологічних наук, завідувач лабораторії моніторингу цілинного степу заповідника. Автор семінару Ольга Іванівна Литвиненко проводила корегування вже складених характеристик трансформованих екосистем відносно природної цілинно-степової екосистеми на «Старій» ділянці заповідного ядра та з біомами на базі гігромезофітів на території Чапельського поду. За допомогою таблиць, що заповнювали учасники заходу, створювався список видового складу рослин біому, корегувались часові межі фенофаз (строки цвітіння) для подальшого збагачення електронного ресурсу методматеріалів до навчальної екскурсії та реалізації краєзнавчого аспекту викладання курсів біології та екології.

Підсумком роботи була рефлексія за даними заповнення таблиць, їх корегування та консультація щодо створення проекту екскурсії, експедиції, екологічної стежки як форм натуралістичної роботи в загальному контексті екологізації біологічної освіти на регіональному рівні. Кожен учасник отримав сертифікат; був спланований обмін фотоматеріалами; визначено перспективу подальшого освоєння одиниць ПЗФ Херсонщини для натуралістичної освітньої роботи.

IMG_8800

IMG_8839

IMG_8870

IMG_8881

IMG_8885

Категорія: Новини
Оберіть мову