22-23 березня 2016 року на базі Херсонської загальноосвітньої школи І ступеня №25 Херсонської міської ради відбувся обласний науково-практичний семінар «Взаємодія сім’ї, школи та громадських організацій у формуванні здоров’язбережувальної компетентності молодших школярів» для вчителів початкових класів загальноосвітніх начальних закладів Херсонщини.

Відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» 22-23 березня 2016 року на базі Херсонської загальноосвітньої школи І ступеня №25 Херсонської міської ради (директор Тетяна Борисівна Бикова) відбувся обласний науково-практичний семінар «Взаємодія сім’ї, школи та громадських організацій у формуванні здоров’язбережувальної компетентності молодших школярів» для вчителів початкових класів загальноосвітніх начальних закладів Херсонщини. У роботі заходу взяли участь 46 педагогів області.

Відкрила семінар, окреслила його мету і завдання та висвітлила питання «Створення умов для формування здоров’язбережувальної компетентності учнів початкової школи» Тетяна Вільямівна Комінарець, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри теорії і методики дошкільної, початкової освіти й психології КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти». Директор ЗОШ І ступеня №25 Херсонської міської ради, Тетяна Борисівна Бикова ознайомила присутніх з діяльністю навчального закладу, що є дослідницько-експериментальним майданчиком з формування здоров’язбережувальної компетентності вчителя і учня початкової школи, досягненнями педагогічного колективу та учнів.

У науково-теоретичному блоці розглядалися питання «Сприятливий психологічний мікроклімат у системі «школа-батьківська спільнота» як засіб здоров’язбереження суб’єктів навчального процесу» (Тетяна Іванівна Туркот, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики дошкільної, початкової освіти й психології КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти»); «Потреба у здоровому способі життя дитини за В.О.Сухомлинським та формування здоров’язбережувальної компетентності учня в сучасній школі» (Наталія Вікторівна Піддубна, заступник директора з навчально-виховної роботи Херсонської ЗОШ І ступеня №25 Херсонської міської ради); «Співпраця із громадськими організаціями як невід’ємна складова роботи школи І ступеня у формуванні здоров’язбережувальної компетентності молодшого школяра» (Катерина Вячеславівна Калінкіна, вихователь, помічник учителя Херсонської ЗОШ І ступеня №25 Херсонської міської ради); «Діяльність соціально-психологічної служби у школі І ступеня» (Ольга Анатоліївна Чмихал, соціальний педагог Херсонської ЗОШ І ступеня №25 Херсонської міської ради).

Продовжився перший день семінару демонстрацією уроків-тренінгів з основ здоров’я та годин спілкування, що підготували досвідчені вчителі Херсонської загальноосвітньої школи І ступеня №25 Херсонської міської ради. Уроки-тренінги проводили Ольга Сергіївна Тєлєганова, спеціаліст вищої категорії (3-А клас); Наталія Іванівна Попова, «старший учитель», спеціаліст вищої категорії (2-А клас); Марина Вікторівна Мартинчук, спеціаліст (4-А клас). На уроках мали місце різноманітні інтерактивні вправи: «Мозковий штурм», «Робота в групах», «Обговорення ситуацій», «Рольові ігри», «Інсценування» тощо. До проведення годин спілкування з таких тем, як «Почни з себе!» та «Здорова планета – здорові діти!» долучилися Юлія Володимирівна Марченко і Валерія Вячеславівна Запорожець, спеціаліст ІІ категорії. Перший день семінару завершився переглядом майстер-класу «Арт-терапія», який провела Анжела Павлівна Пальчикова, спеціаліст І категорії.

Другий день роботи семінару мав практичне спрямування. У методично-практичному блоці педагоги школи презентували уроки, роботу з батьками та роботу з громадськими організаціями. На відкритих уроках з навчальних предметів «Українська мова» та «Навчання грамоти» свою майстерність продемонстрували вчителі початкових класів Вікторія Миколаївна Фоменко та Інна Олександрівна Лукашова. Фрагменти уроків «Валеологічний калейдоскоп» провели Ольга Сергіївна Тєлєганова, Анжела Павлівна Пальчикова, Галина Володимирівна Арканова, Наталія Іванівна Попова. Учителі вдало показали використання матеріалів збірника дидактичних матеріалів до уроків математики та української мови в початковій школі «Валеологічний калейдоскоп» (укладачі: Н.В.Піддубна, О.С.Тєлєганова). Цікавим був і фрагмент уроку ритміки, який провела Дар’я Олександрівна Лавренко. Під час проведення уроків вчителями були використані різні прийоми та методи щодо збереження фізичного, психічного, соціального та духовного здоров’я дітей.

Надзвичайне враження на учасників семінару справила презентація проектів гуртків, де простежується плідна робота співпраці учасників навчально-виховного процесу й громадських організацій у розв’язанні проблем збереження та зміцнення здоров’я.

Завершився практичний блок семінару проведенням батьківських зборів. Тренінг для батьків «Настрій і здоров’я» підготувала і провела Ольга Анатоліївна Чмихал. Батьківські збори (аукціон ідей) «Сімейні традиції виховання здорової дитини» продемонструвала Наталія Вікторівна Піддубна. Батьки разом із дітьми розповідали про свої сімейні традиції, обмінювалися досвідом виховання дітей, демонстрували відеоролики, фотоколажі тощо.

У ході круглого столу, який провела Таміла Миколаївна Клюєва, завідувач науково-методичної лабораторії початкового навчання КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» було розглянуто шляхи співпраці школи, сім’ї та громадських організацій у формуванні здорового способу життя молодших школярів у навчально-виховному процесі та в позаурочний час. Учасники заходу обмінялися думками та дійшли висновку, що першочерговим завданням будь-якого навчального закладу має бути високий рівень здоров’я дитини, а за ним — високий рівень знань. Досвід учителів початкової ланки Херсонської загальноосвітньої школи І ступеня №25 з використання здоров’язбережувальних технологій у навчально-виховному процесі заслуговує на увагу та впровадження у початкових класах загальноосвітніх навчальних закладів області.

По завершенні семінару вчителі отримали сертифікати.

20160322_124332

20160322_132405

20160323_103252

20160323_122318

20160323_123952

20160323_124006

Категорія: Новини
Оберіть мову