18-19 лютого 2016 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» та Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №39 «Школи-родини» Херсонської міської ради відбувся науково-методичний семінар «Сучасні підходи до формування природничо-математичної компетентності молодших школярів».

18-19 лютого 2016 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» та Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №39 «Школи-родини» Херсонської міської ради відбувся науково-методичний семінар «Сучасні підходи до формування природничо-математичної компетентності молодших школярів», до участі в якому були запрошені вчителі початкових класів, керівники методичних об’єднань учителів початкової школи, методисти міських і районних методичних кабінетів. У роботі заходу взяли участь 89 педагогів області.

З вітальним словом до учасників семінару звернулася Тетяна Вільямівна Комінарець, завідувач кафедри теорії і методики дошкільної, початкової освіти й психології КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», кандидат філологічних наук, доцент. Вона окреслила вимоги Державного стандарту початкової загальної освіти щодо формування природничо-математичної компетентності учнів, а також представила авторів науково-методичних комплектів з природознавства і математики – Ірину Василівну Грущинську і Любов Віталіївну Оляницьку, які розкрили теоретичні і практичні аспекти сучасних підручників, концепцію викладання матеріалу за ними, структуру компетентнісного уроку, подали цікаві авторські знахідки, форми, методи, прийоми роботи з молодшими школярами щодо формування їхньої природничо-математичної компетентності. До слухачів семінару звернулася Оксана Володимирівна Проценко, заступник головного редактора журналу «Учитель початкової школи», яка окреслила вимоги до публікації матеріалів (конспектів уроків, виховних заходів, методичних рекомендацій), розставила акценти сучасного уроку, наголосила на питаннях формування природничо-математичної компетентності молодших школярів.

До проведення практичної частини долучились учителі Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №39 «Школи-родини» Херсонської міської ради. Для учасників заходу було проведено оглядову екскурсію школою з відвідуванням шкільного музею «Етнографії та побуту українського народу». А учителями початкових класів були продемонстровані фрагменти уроків математики та природознавства. Урок математики в 2-Б класі з теми «Вправи і задачі на засвоєння таблиці числа 5» проводила вчитель вищої категорії, учитель-методист, відмінник освіти України Ольга Федорівна Наумчик. Учні класу здійснили подорож Україною. Подорожуючи, вони закріплювали таблицю множення числа 5, порівнювали числа та вирази, розв’язували задачі. За допомогою мультимедіа учні віртуально потрапили в місто Київ, побували в мальовничих місцях річки Дніпро.

Урок математики в 1-А класі з теми «Додавання і віднімання в межах 10» проводила учитель вищої категорії, учитель-методист Анна Григорівна Слабенко. Учні поринули в казку, цікаву подорож разом з Червоною Шапочкою. Успішно виконуючи обчислення, вони допомагали головній казковій героїні швидко дістатися до бабусі, посмакувати «математичними пиріжками». На уроці було використано мультимедійні презентації, що внесло в заняття елемент новизни, гри, у дітей підвищилась зацікавленість до уроку, зросла мотивація. Казкові та фантастичні елементи із задоволенням сприймали школярі-першокласники.

Фрагмент уроку природознавства в 3-Б класі з теми «Свійські тварини. Походження свійських тварин» продемонструвала вчитель І категорії Наталія Юріївна Петренко. Нею презентовано успішне використання групової роботи, що сприяє розвитку пізнавальної активності учнів. Діти виступали в ролі дослідників, спікерів. Творчі групи представили вичерпну та цікаву інформацію про свійських тварин. Вони дуже добре оперували біологічними та природничими термінами, колективно оцінювали своїх товаришів за допомогою сигнальних карток.

Учитель І категорії Ірина Миколаївна Зінченко показала фрагмент уроку природознавства в 4-Б класі з теми «Україна на карті світу. Карта України». Ірина Миколаївна продемонструвала різні види роботи з дітьми, парну й групову роботу, використовуючи презентації учнів. Школярі під час подорожі Україною показали фундаментальні знання з природознавства та рівень сформованості громадянської компетентності, патріотичних почуттів.
Проводячи уроки, учителі початкових класів продемонстрували високий рівень професіоналізму, фахової компетентності та педагогічної майстерності.

На круглому столі, у межах семінару, учасники обговорили питання щодо особливостей роботи вчителів в умовах реалізації Державного стандарту початкової загальної освіти, аспект формування природничо-математичної компетентності учнів, можливостей застосування їхніх знань і умінь на практиці.

За результатами роботи семінару вчителі отримали сертифікати від ТОВ «Видавничий дім «Освіта» та навчально-методичні матеріали на електронних носіях.

_DSC0009

DSC_0126

DSC_0162

DSC_0166

DSC_0171

Категорія: Новини
Оберіть мову