Моїсеєв Сергій Олександрович

кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри теорії й методики виховання, психології та інклюзивної освіти.

Народився в м. Брянську 14 листопада 1980 року. З 1987 по 1998 роки навчався у Херсонській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 55. У 1999 р. вступив до Херсонського державного університету на факультет фізичного виховання та спорту. Протягом навчання брав активну участь у громадському житті університету, науковій роботі факультету, а також працював керівником гуртка волейболу в Херсонському дитячо-юнацькому клубі фізичної підготовки №4. Займаючись в університеті науково-дослідною діяльністю, зацікавився проблемою гуманізації та демократизації відносин між суб’єктами педагогічного процесу. У 2004 р. успішно закінчив Херсонський державний університет й отримав диплом магістра з відзнакою та кваліфікацію викладача фізичної культури; учителя валеології, керівника спортивних секцій, організатора туристичної роботи.

Протягом 2004-2005 навчального року С. О. Моїсеєв працював викладачем фізичного виховання у Херсонському кооперативному економіко-правовому коледжі та тренером у Херсонському державному аграрному університеті. З командою університету став переможцем обласної універсіади з волейболу та захищав честь Херсонської області на Всеукраїнській універсіаді в Черкасах.

З другої половини 2005 року обіймає посаду завідувача науково-методичної лабораторії фізичної культури та захисту Вітчизни в Південноукраїнському регіональному інституті післядипломної освіти педагогічних кадрів. За сумісництвом з 2006 року працював на посаді викладача, а з 2007 року – старшого викладача кафедри теорії та методики виховної роботи. У 2009 році захистив дисертацію з теми «Особистісно орієнтований підхід до фізичного виховання старшокласників у навчально-виховному процесі загальноосвітньої школи» та очолив названу вище кафедру.

Сергій Олександрович як завідувач науково-методичної лабораторії проводив курси підвищення кваліфікації для вчителів фізичної культури, захисту Вітчизни та тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл і клубів. Координує роботу обласної творчої групи вчителів фізичної культури, що спрямована на вирішення актуальних проблем фізичного виховання дітей та учнівської молоді. Лише за останні роки для вчителів фізичної культури Херсонської області вийшли друком методичні рекомендації щодо розробки календарного планування уроків фізичної культури для учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, календарно-тематичного планування предмета «Фізична культура» в контексті особистісно орієнтованої парадигми освіти, підвищення мотивації учнів загальноосвітньої школи до систематичних занять фізичною культурою та спортом; розвитку ключових компетентностей учнів 1-4 класів Нової української школи на уроках фізичної культури.

З 2011 року започаткував проведення обласної школи перспективного педагогічного досвіду вчителів фізичної культури, де фахівці мають можливість ознайомитись із сучасними теоретичними напрацюваннями та переглянути майстер-класи кращих педагогів Херсонщини та України. Бере активну участь в організації, підготовці та проведенні обласних турів Всеукраїнських фахових конкурсів:
на кращий інноваційний урок фізичної культури та урок фізичної культури
з елементами футболу; «Учитель року» в номінації «Фізична культура»; «Класний керівник року» та «Джерела творчості».

Основні питання, які розкриває на курсах підвищення кваліфікації, –«Національно-патріотичне виховання учнів у закладах загальної середньої освіти»; «Розвиток громадянських компетентностей учнів у демократичній школі»; «Демократичне врядування в Новій українській школі»; «Учнівське самоврядування як ефективний засіб розвитку громадянських компетентностей учнів»; «Фізичне виховання дітей і молоді в закладах дошкільної та загальної середньої освіти»; «Сучасний урок волейболу в закладах загальної середньої освіти»; «Стратегічні напрями розвитку позашкільної освіти»; «Розвиток педагогічної майстерності вчителя фізичної культури».

Здійснює наукове консультування дослідно-експериментальної роботи в закладах загальної середньої освіти Херсонської області, що працюють над розв’язанням таких педагогічних проблем: «Формування здорового способу життя учнів загальноосвітньої школи в умовах допрофільної і профільної освіти»; «Формування національно-патріотичного простору загальноосвітньої школи в умовах інформаційного суспільства»; «Психолого-педагогічний супровід національно-патріотичного виховання учнів загальноосвітньої школи»; «Розвиток громадянських компетентностей в учнів загальноосвітніх навчальних закладів Херсонської області».

З 2015 року працює над докторською дисертацією з теми «Теоретичні і методичні засади розвитку педагогічної майстерності вчителів фізичної культури у системі післядипломної педагогічної освіти». Є науковим кореспондентом кафедри педагогіки й менеджменту освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».

Сергій Олександрович розробив та веде блог «Фізкультурний олімп Херсонщини» (https://pedmasterstvofk.blogspot.com), діяльність якого спрямована на допомогу вчителям фізичної культури в розвитку власної педагогічної майстерності.

Є членом редакційної колегії збірника наукових праць «Педагогічний альманах», тренером програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа» та майстер-тренером швейцарсько-українського проекту «DOCCU – Розвиток громадянських компетентностей в Україні».

Автор більше 70 наукових, науково-методичних праць, серед яких монографія «Особистісно орієнтоване фізичне виховання старшокласників загальноосвітньої школи», програми варіативного модулю «Веслування на байдарках і каное» (стандартний та профільний рівні) для учнів 5-11 класів (гриф МОН України), навчальні посібники «Захист Вітчизни. 10 клас (юнаки). За програмою рівня стандарту» (гриф Інституту інноваційних технологій і змісту освіти), «Підготовка вчителя фізичної культури до особистісно орієнтованого фізичного виховання старшокласників у  загальноосвітній школі», «Розвиток педагогічної майстерності вчителя фізичної культури у вимірах фахових конкурсів», 14 методичних рекомендацій та понад 30 статей у фахових виданнях.

Одним із своїх найважливіших професійних досягнень визнає підготовку переможця і призерів Всеукраїнського конкурсу на кращий інноваційний урок фізичної культури та урок фізичної культури з елементами футболу Черноусова Сергія Васильовича – учителя Чорнобаївського НВК (друге місце у 2009 році), Моніча Василя Васильовича – учителя Ульянівської загальноосвітньої школи (третє місце у 2010 році) та Мороза Василя Федоровича – учителя Херсонської спеціалізованої ЗОШ № 30 (абсолютний переможець у 2015 році).

Життєвим та професійним кредом уважає слова Фрідріха Йосипа Гааза «Найкоротший шлях до щастя – не в бажанні бути щасливим, а в тому, щоб допомогти іншим стати щасливими».

За сумлінну працю та внесок у справу навчання і виховання нагороджений грамотою управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації.

Оберіть мову