29-30 вересня 2015 року науково-методичною лабораторією фізичної культури та захисту Вітчизни Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради спільно з комунальною установою «Голопристанський районний методичний кабінет» Голопристанської районної ради було проведено обласну школу методистів з фізичної культури з теми «Організація методичного супроводу фізкультурно-оздоровчої і спортивно-масової роботи в загальноосвітніх навчальних закладах».

29-30 вересня 2015 року науково-методичною лабораторією фізичної культури та захисту Вітчизни Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради спільно з комунальною установою «Голопристанський районний методичний кабінет» Голопристанської районної ради було проведено обласну школу методистів з фізичної культури з теми «Організація методичного супроводу фізкультурно-оздоровчої і спортивно-масової роботи в загальноосвітніх навчальних закладах».

Зазначений захід був спрямований на розв’язання завдань:

  • обмін досвідом з організації методичного супроводу професійного розвитку вчителів фізичної культури на рівні району та загальноосвітнього навчального закладу;
  • розкриття шляхів підвищення ефективності системи фізичного виховання учнів у загальноосвітніх навчальних закладів;
  • підготовка представника Херсонської області до участі в заключному турі всеукраїнського конкурсу на кращий інноваційний урок фізичної культури та урок фізичної культури з елементами футболу;
  • популяризація перспективного педагогічного досвіду вчителів фізичної культури Голопристанського району.

У роботі Школи брали участь методисти рай(міськ)методкабінетів, керівники районних методичних об’єднань учителів фізичної культури, учителі фізичної культури Херсонської області, переможці та призери Всеукраїнських фахових конкурсів.

Перший день роботи Школи проходив на базі Олексіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Голопристанського району. Відкривала пленарну частину заходу доповідь Ганни Олексіївни Усової – директора Олексіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Голопристанської районної ради, яка презентувала досягнення колективу школи в фізкультурно-оздоровчій та спортивно-масовій роботі.

Жвавий інтерес у присутніх викликав виступ Сергія Олександровича Моїсеєва – кандидата педагогічних наук, доцента, завідувача кафедри теорії і методики виховання КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», який був присвячений розвитку професійної компетентності вчителя фізичної культури в умовах неперервної освіти.

До обговорення проблематики заходу долучилась Тамара Дем’янівна Московенко, завідувач Комунальної установи «Голопристанський районний методичний кабінет», яка розкрила особливості методичного супроводу фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи в загальноосвітніх навчальних закладах Голопристанського району.

Продовжила обговорення Тетяна В’ячеславівна Ляхова – заступник директора з навчально-виховної роботи Олексіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Голопристанської районної ради, яка розповіла про розвиток професійної компетентності вчителя фізичної культури в системі методичної роботи загальноосвітнього навчального закладу. Пленарне засідання завершував виступ Ольги Іванівни Свиридової – заступника директора з навчально-виховної роботи Чулаківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Голопристанської районної ради, у якому були висвітлені питання організації співпраці загальноосвітньої та дитячо-юнацької спортивної шкіл щодо залучення обдарованих дітей до занять спортом.

Практичний блок обласної школи методиста складався з низки майстер-класів учителів-методистів з актуальних проблем фізичного виховання учнів загальноосвітніх навчальних закладів:

—                «Техніко-тактична підготовка юних волейболістів у загальноосвітній школі» (Богдан Тадейович Якубовський – учитель фізичної культури Чулаківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Голопристанського району);

—                «Формування в учнів критичного мислення на уроках фізичної культури» (Юрій Михайлович Ошурко – учитель фізичної культури Олексіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Голопристанського району);

—                «Використання методу колового тренування на уроках фізичної культури» (Олександр Григорович Крайнюков – учитель фізичної культури Бехтерської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Голопристанського району);

—                «Інноваційний підхід до проведення уроків футболу у загальноосвітній школі» (Василь Федорович Мороз – учитель фізичної культури Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №30 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу, англійської мови Херсонської міської ради, абсолютний переможець «Конкурсу на кращий інноваційний урок фізичної культури та урок фізичної культури з елементами футболу в Херсонській області у 2015 році»).

З метою підготовки Василя Федоровича Мороза до участі в заключному турі всеукраїнського конкурсу на кращий інноваційний урок фізичної культури та урок фізичної культури з елементами футболу учасники заходу долучилися до психолого-педагогічного аналізу продемонстрованого заняття та його моделювання, а також побажали гідно представити вчителів фізичної культури Херсонщини на всеукраїнському рівні.

Наступного дня у рамках роботи школи методистів з фізичної культури відбувся круглий стіл з теми «Підвищення професійної майстерності вчителя фізичної культури: проблеми та здобутки». Жваві дискусії та обмін досвідом в учасників круглого столу викликали доповіді:

1. «Роль районного методичного кабінету як координаційного центру професійного розвитку вчителів фізичної культури Бериславського району» (Наталія Олександрівна Авраменко –методист Комунальної установи «Бериславський районний центр по обслуговуванню закладів освіти»).

2. «Організація роботи сайту методичного об’єднання вчителів фізичної культури загальноосвітнього навчального закладу» (Вікторія Володимирівна Обозна – методист міського методичного кабінету управління освіти Херсонської міської ради, учитель фізичної культури Херсонської гімназії №1 Херсонської міської ради).

3. «Організація роботи спортивних класів з веслування на байдарках і каное на базі загальноосвітньої школи» (Олена Йосипівна Карпенко – директор Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №34 Херсонської міської ради).

4. «Інформальна освіта вчителя фізичної культури як вимога часу» (Василь Васильович Моніч – учитель-методист, учитель фізичної культури Ульянівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Скадовського району, призер Всеукраїнського конкурсу на кращий інноваційний урок фізичної культури та урок фізичної культури з елементами футболу у 2010 році).

Після підбиття підсумків роботи обласної школи методистів, учасники зібрання відвідали історико-розважальний комплекс «Зелені хутори Таврії».

Проведена обласна школа методиста показала, що заходи такого формату надзвичайно корисні та ефективні для професійного зростання вчителів фізичної культури та методистів районних (міських) методичних кабінетів.

Учасники заходу висловлюють щиру подяку завідувачу Комунальної установи «Голопристанський районний методичний кабінет» Тамарі Дем’янівні Московенко, а також адміністрації, учителям фізичної культури та всьому педагогічному колективу Олексіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Голопристанського району, – за чітку організацію, високий професіоналізм та змістовне наповнення обласної школи методистів з фізичної культури.

Презентації можна переглянути за покликанням.

 

Категорія: Новини
Оберіть мову