Юдіна Олена Вікторівна

завідувач ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти.

Народилась 6 квітня 1964 року в м. Херсоні.

Після закінчення філологічного факультету Херсонського державного педагогічного інституту ім. Н.К.Крупської за спеціальністю «вчитель російської мови та літератури» працювала в загальноосвітній школі № 55 м. Херсона вчителем та у дошкільному навчальному закладі № 37 м. Херсона вихователем спеціальної групи, а потім – завідувачем цього дошкільного закладу. У 2000 отримала другу вищу освіту у Національному педагогічному університеті ім. М. П. Драгоманова за напрямком «Дефектологія. Логопедія», спеціальність «Логопед закладів освіти та Міністерства охорони здоров’я». З 1998 року по 2009 рік працювала в соціально-трудовому центрі для дітей-інвалідів м. Херсона на посадах учителя-дефектолога, учителя-логопеда, старшого вихователя, методиста. Очолювала методичне об’єднання учителів-дефектологів та вчителів-логопедів. Спеціаліст вищої категорії.

З 2011 року почала трудову діяльність в академії на посаді методиста з інклюзивної освіти. Проблема, над якою з того часу працює, – упровадження інклюзивної освіти в загальноосвітній простір Херсонщини. О. В. Юдіна має високу науково-теоретичну й методичну підготовку, досконало володіє ефективними формами й методами організації науково-методичної роботи з педагогічними кадрами. Через навчання на семінарах, курсах щодо підготовки до роботи педагогів в умовах інклюзії, організованих та проведених Оленою Вікторівною, пройшли тисячі педагогічних працівників Херсонщини.

О. В. Юдіна створила методичну базу для професійного та особистісного росту вчителів-дефектологів, педагогів інклюзивних закладів освіти, постійно корегує їхні психолого-педагогічні навички, методики  роботи з дітьми, які мають особливі освітні потреби. На допомогу педагогам видана серія публікацій: статей, методичних рекомендацій у всеукраїнських фахових виданнях. Олена Вікторівна є автором корекційних програм для дітей зі складними порушеннями розвитку, затверджених Міністерством соціальної політики України.

З 2017 року О.В.Юдіна є викладачем кафедри теорії й методики виховання, практичної психології та інклюзивної освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти». З 2018 року стала всеукраїнським тренером з інклюзивного навчання.

У березні 2019 року призначена на посаду завідувачки ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», серед завдань якого є здійснення методичного та аналітичного забезпечення діяльності інклюзивно-ресурсних центрів та закладів освіти, що запроваджують інклюзивне навчання в Херсонській області.

Життєве кредо Олени Вікторівни: «Дорогу здолає той, хто йде». Для неї характерні врівноваженість і тактовність, сумлінність і відповідальність, глибока віра в людину, оптимізм. Любить театр, сучасну музику.

Нагороджена грамотами Департаменту освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації та Херсонської обласної ради.

Оберіть мову