Відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» 5 лютого 2021 року відбулися (онлайн) ХІ обласні краєзнавчі читання «Ярмаркові традиції Херсонщини: в історії і сьогоденні»,

Відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» 5 лютого 2021 року відбулися (онлайн) ХІ обласні краєзнавчі читання «Ярмаркові традиції Херсонщини: в історії і сьогоденні», до участі в яких були запрошені викладачі, методисти, учителі географії та історії, керівники краєзнавчих гуртків. У роботі ХІ обласних краєзнавчих читань взяли участь 38 педагогів із різних куточків Херсонської області.

Доповіді, представлені учасниками читань, відповідали основним напрямам роботи заходу, а саме:

  • Виставки та ярмарки як одна із форм міжнародного співробітництва.
  • Особливості та географія ярмаркового руху в Україні.
  • Ярмарковий рух на Херсонщині: історико-географічний аспект.
  • Виставково-ярмаркова діяльність та її значення для сучасного розвитку Херсонської області.
  • Ярмарки як форма активізації освітнього процесу у системі шкільної та позашкільної освіти.

Відкрила захід Зоя Володимирівна Філончук, кандидатка педагогічних наук, завідувачка навчально-методичної лабораторії географії та економіки КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», яка зробила короткий огляд основних напрямів роботи ХІ обласних краєзнавчих читань, наголосивши на важливості використання цих краєзнавчих матеріалів у шкільному курсі географії та краєзнавчій роботі.

Неабиякий інтерес у слухачів викликала доповідь Наталії Володимирівни Шушляннікової, кандидатки історичних наук, учительки історії Херсонського академічного ліцею імені О.В. Мішукова Херсонської міської ради при Херсонському державному університеті з теми «Ярмаркові традиції Херсонщини в пресі та наративній літературі».

У роботі обласних краєзнавчих читань взяв участь відомий краєзнавець, член Національної спілки краєзнавців, автор багатьох публікацій про Скадовський край Олег Миколайович Лиховид, керівник гуртка «Скадовські краєзнавці» Скадовського Центру дитячої та юнацької творчості з доповіддю на тему «Джерельна база ХІХ-ХХ століть для вивчення ярмарків лівобережжя сучасної Херсонщини».

Учасники читань дізналися про традиції ярмаркового руху в світі та в Україні, колорити Генічеського ярмарку та ярмаркову Голу Пристань, історію та сьогодення виставко-ярмаркової діяльності у Каховському регіоні.

Доповіді учасників читань ще раз підтвердили, що нестандартні уроки, до яких належить і урок-ярмарок, є ефективною формою організації освітнього процесу, а шкільні ярмарки одним з інструментів формування підприємницької компетентності учнів.

Матеріали доповідей, а також статті, що надійшли від педагогів області увійдуть до збірки матеріалів ХІ обласних краєзнавчих читань.

Категорія: Новини
Оберіть мову