Відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» 22 травня 2020 року відбувся обласний науково-методичний семінар для вчителів географії з теми «Питання геополітики у шкільному курсі географії».

Відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» 22 травня 2020 року відбувся обласний науково-методичний семінар для вчителів географії з теми «Питання геополітики у шкільному курсі географії». У семінарі взяли участь 69 учителів географії закладів загальної середньої освіти Херсонської області.

Відкрила семінар Зоя Володимирівна Філончук, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти». У подальшій доповіді вона зазначила, що питання геополітики та політичної географії є одними з найбільш складних для сприйняття учнями, тому їх засвоєння має здійснюватися за певними логічними етапами відповідно до вікових особливостей учнів, змісту та вимог навчальної програми.

Зоя Володимирівна наголосила на актуальності впровадження елементів медіаосвіти під час вивчення питань геополітики у курсі шкільної географії, що обумовлено необхідністю формування в учнів геопросторового мислення на основі правдивої картини сучасного глобального світу. Вона навела конкретні приклади використання методів медіаосвіти під час вивчення певних тем зазначеної проблематики.

У рамках семінару відбулася онлайн-зустріч з Іваном Григоровичем Савчуком, кандидатом географічних наук, старшим науковим співробітником Інституту географії НАН України, автором підручників і навчально-методичних посібників з географії. Іван Григорович представив нові навчальні видання для учнів основної та старшої школи; розкрив методичні аспекти їх використання; зазначив, що робота над створенням нового покоління підручників і атласів має стати пріоритетним напрямом розвитку шкільної географічної освіти.

Неабиякий інтерес в учасників семінару викликала доповідь Олени Вікторівни Кохановської, докторки педагогічних наук, доцентки кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» з питання «Дистанційна географія. Як зробити навчання цікавим?». Олена Вікторівна проаналізувала досвід використання онлайн-ресурсів у навчанні географії, запропонувала добірку корисних картографічних сервісів для використання під час уроків географії, звернула увагу вчителів на програми для проведення онлайн-тестувань, продемонструвала можливості сервісу Padlet як інструменту колаборації учнів на уроках географії.

Учителі мали можливість обговорити з викладачами актуальні питання організації освітнього процесу з географії в умовах дистанційного навчання, а також отримати від них навчальні матеріали у Google Класі семінару.

По закінченню обласного науково-методичного семінару учасники пройшли онлайн-тестування для отримання сертифікатів.

Категорія: Новини
Оберіть мову