До відзначення 75-річчя КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти»!

13 травня 2019 року в межах відзначення 75-річного ювілею КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбулася творча зустріч з відомим українським мовознавцем, лінгводидактом, доктором педагогічних наук, професором Херсонського державного університету, заслуженим діячем науки і техніки України, відмінником освіти України, Почесною громадянкою міста Херсона, Марії Іванівни Пентилюк з учителями української мови і літератури Херсонщини.

Марія Іванівна Пентилюк уже впродовж 50-ти років активно співпрацює з академією, зокрема з кафедрою теорії й методики викладання навчальних дисциплін та навчально-методичною лабораторією української мови і літератури. Як зазначила сама Марія Іванівна, зустрічі з учителем для неї є невід’ємною складовою її діяльності як науковця, навіть потребою, оскільки професійний зв’язок з учителями дає можливість відчувати їхні запити, проблеми, знати, чим живе школа, особливо сільська. Саме тому професорка – частий гість на курсах підвищення кваліфікації вчителів української мови і літератури.

Учителі зі жвавим інтересом слухали розповідь про науковий і трудовий шлях ученої, про особливості викладання української мови і літератури в різні часи, адже педагогічний стаж Марії Іванівни бере свій початок ще з далекого 1958 року. Після переїзду до міста Херсона почала працювати в Херсонській середній школі № 20 імені Бориса Лавреньова, а з 1965 року викладачем Херсонського державного педагогічного університету (тепер Херсонський державний університет), де працює й донині.

М. І. Пентилюк працює в науковій царині лексики, фонетики, словотвору, фразеології, синтаксису, розвитку  мовлення і комунікативних умінь учнів; великої уваги приділяє формуванню мовної, риторичної особистості; вихованню культури; здійснення стратегічних орієнтирів підготовки вчителя-словесника. Підручники з української мови, навчальні посібники для вчителів, учнів та студентів – майбутніх філологів є популярними та затребуваними повсякчас і користуються великою популярністю не тільки у фахівців, а й у пересічних громадян, які прагнуть вивчати українську мову.

Творча зустріч з мовознавцем пройшла у формі жвавого діалогу між наукою й практикою, між однодумцями, що покликані виконувати велику місію – навчати дітей української мови, розкривати їм таємниці мови, прищеплювати любов до мови й до України.

Міцного здоров’я Вам, шановна Маріє Іванівно, довгих років життя, натхнення і, звичайно, подальшої співпраці з академією.

Категорія: Новини
Оберіть мову