04 березня 2019 року кафедрою теорії й методики виховання, психології та інклюзивної освіти Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради спільно з Департаментом соціального захисту населення Херсонської обласної державної адміністрації, Громадською організацією «Херсонський обласний центр “Успішна жінка”» та Головним управлінням національної поліції у Херсонській області проведено Регіональний форум «Протидія торгівлі людьми, булінгу та домашньому насильству: освітній і соціальний виміри».

РЕГІОНАЛЬНИЙ ФОРУМ

«ПРОТИДІЯ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ, БУЛІНГУ
ТА ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ: ОСВІТНІЙ І СОЦІАЛЬНИЙ ВИМІРИ»

04 березня 2019 року кафедрою теорії й методики виховання, психології та інклюзивної освіти Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради спільно з Департаментом соціального захисту населення Херсонської обласної державної адміністрації, Громадською організацією «Херсонський обласний центр “Успішна жінка”» та Головним управлінням національної поліції у Херсонській області проведено Регіональний форум «Протидія торгівлі людьми, булінгу та домашньому насильству: освітній і соціальний виміри».
Захід відвідало більше 200 осіб, серед яких: директори закладів загальної середньої освіти; методисти з виховної роботи; заступники директорів з виховної роботи; практичні психологи; соціальні педагоги; голови / представники батьківських комітетів; класні керівники; учителі-предметники та інші зацікавлені особи.
Робота регіонального форуму була спрямована на визначення шляхів оптимізації психолого-педагогічної роботи щодо протидії торгівлі людьми, булінгу та домашньому насильству і узгодження їх із потребами й можливостями реалізації цільовою групою користувачів.
Захід відкрив ректор академії, професор Анатолій Миколайович Зубко, який привітав учасників форуму та акцентував на важливості вирішення означеної проблеми в умовах сьогодення.
Проведений захід відрізнявся різноманітними формами роботи. Відбулися
панельні дискусії «Співпраця установ, закладів освіти та громадських організацій у протидії торгівлі людьми, булінгу та домашньому насильству» і «Сучасні психолого-педагогічні технології протидії торгівлі людьми, булінгу та запобіганню домашньому насильству», а також майстер-класи від фахівців.

Під керівництвом модератора Литвиненко А. В. (заступника голови, керівник відокремленого підрозділу Програми з протидії торгівлі людьми громадської організації «Херсонський обласний центр «Успішна жінка») у панельній дискусії «Співпраця установ, закладів освіти та громадських організацій у протидії торгівлі людьми, булінгу та домашньому насильству» було висловлено експертні думки щодо причин зростання в сучасному суспільстві явищ домашнього насильства і боулінгу, проведено спільне обговорення їх із цільовою аудиторією та запропоновано взаємодію із такими установами і громадськими організаціями: Управління патрульної поліції в Херсонській області Департаменту патрульної поліції (Вахтель О. Л. – старший інспектор по зв’язкам із громадськістю); відділ систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (Марчук О. В. – заступник начальника відділу); Служба у справах дітей обласної державної адміністрації (Міхєєва О. В. – начальник служби); відділ ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління національної поліції в Херсонській області (Шанько Я. В. – начальник відділу); відділ дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції (Хурса А. О. – заступник начальника відділу); Херсонський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (Руденко Б. С. – заступник директора); відділ боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (ВБЗПТЛ) ГУНП у Херсонській області (Шанько О. В. – майор поліції, начальник відділу).
Під час роботи дискусійної панелі «Сучасні психолого-педагогічні технології протидії торгівлі людьми, булінгу та запобіганню домашньому насильству» (модератор Агачева Ю. А. – кандидат психологічних наук, старший викладач кафедри теорії й методики виховання, психології та інклюзивної освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти») запрошені експерти (Погорілий І. І. – начальник відділу сім’ї, гендерної політики та оздоровлення дітей управління праці, державних допомог та сім’ї Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації; Кличановський А. І. – начальник відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості; Живило Л. М. – лікар-невролог дитячий, завідувач відділенням з медичного обслуговування у закладах освіти; Булка В. Ю. – соціальний працівник Херсонського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Попова Н.Ф. – заступник директора обласної дитячої бібліотеки імені Дніпрової Чайки; Хутковська Е. О. – практичний психолог Комунального закладу «Херсонського обласного госпіталю інвалідів та ветеранів війни» Херсонської обласної рад) у діалогічній взаємодії з аудиторією з’ясували взаємозалежності між наслідками цих негативних проявів та злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми.
У другій половині дня учасники форуму мали змогу відвідати майстер-класи від фахівців з тем: «Медіація в освіті» (Кравчук О. – практичний психолог Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 27 з поглибленим вивченням інформатики та іноземних мов Херсонської міської ради); «Профілактика булінгу в освітньому середовищі» (Вахтель О. Л. – старший інспектор по зв’язкам із громадськістю Управління патрульної поліції в Херсонській області Департаменту патрульної поліції); «Родина: виклик чи захист дитини у складних життєвих обставинах?» (Агачева Ю. А. – старший викладач кафедри теорії й методики виховання, психології та інклюзивної освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти»); «Протидія торгівлі людьми» (Литвиненко А. В. – заступник голови, керівник відокремленого підрозділу Програми з протидії торгівлі людьми громадської організації «Херсонський обласний центр «Успішна жінка»).
Регіональний форум «Протидія торгівлі людьми, булінгу та домашньому насильству: освітній і соціальний виміри» сприяв висвітленню внеску різноманітних установ, закладів освіти, громадських організацій Херсонщини у справу протидії торгівлі людьми, булінгу та домашньому насильству, презентації ефективних практик і розвитку в учасників заходу компетентності з протидії торгівлі людьми, булінгу та запобігання домашньому насильству.

У методичних рекомендаціях експертів і цільової аудиторії пріоритетними визначено такі положення:
1. Оптимізації протидії торгівлі людьми, булінгу та домашньому насильству сприяють:
— інтенсифікація поваги один до одного усіх членів суспільства;
— пріоритетність принципу дитиноцентризму у психолого-педагогічній роботі;
— посилення превентивної роботи з підлітками з акцентуванням на негативних наслідках торгівлі людьми, булінгу та домашнього насильства;
— надання можливості педагогам вибору стилю виховання;
— активізація роботи МО у контексті підвищення психологічної грамотності класних керівників;
— посилення психолого-педагогічної роботи з батьками щодо просвіти у контексті протидії торгівлі людьми, булінгу та домашньому насильству;
— запровадження шкіл майбутнього першокласника на базі закладів освіти із залучення фахівців соціальних служб сім’ї.
2. Конструктивними напрямами подальшої співпраці вважаємо:
— посилення партнерської взаємодії з установами, закладами освіти та громадськими організації шляхом залучення до просвітницької роботи педагогічних працівників кафедри;
— науково-методичний супровід освітніх проектів означеного контексту на регіональному рівні;
— висвітлення і поширення інформації про результати співпраці у засобах масової інформації та з використанням Інтернет-ресурсів.

 

Категорія: Новини
Оберіть мову