На Херсонщині стартував обласний освітній проект «КРОК до ВИШу», що відбувається за підтримки Департаменту освіти, науки та молоді й Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради (начально-методична лабораторія зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти – навчально-методична лабораторія української мови і літератури).

На Херсонщині стартував обласний освітній проект «КРОК до ВИШу», що відбувається за підтримки Департаменту освіти, науки та молоді й Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради (навчально-методична лабораторія зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти – навчально-методична лабораторія української мови і літератури).

На цьому етапі відбувається апробація проекту. Учасники – 35 учителів української мови і літератури та близько 500 здобувачів освіти – учнів 11-х класів з 32-х закладів загальної середньої освіти області, зокрема Олешківського, Нижньосірогозького районів, міст Нової Каховки, Голої Пристані та Бехтерської ОТГ.

7 листопада 2018 року координатор проекту Ніна Іванівна Левенець, заступник директора Департаменту – начальник управління дошкільної, повної загальної середньої та спеціальної освіти Департаменту освіти, науки та молоді Херсонської облдержадміністрації, провела вебінар для начальників відділів освіти, що беруть участь у проекті. Було надано роз’яснення щодо основних положень проекту та визначено спільні дії щодо його реалізації.

У межах проекту 7-8 листопада 2018 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбувся навчально-методичний семінар для вчителів української мови і літератури – учасників проекту. Мета заходу – надання методичних рекомендацій учителям щодо організації підготовки учнів до успішного складання ЗНО з української мови і літератури й відповідно – вступу до закладів вищої освіти.

Під час роботи семінару було обговорено низку актуальних і проблемних питань щодо результатів ЗНО з української мови і літератури здобувачів освіти Херсонської області й по Україні в цілому; чинників, що впливають на стан викладання української мови і літератури; інших питань, що турбують учителів-словесників.

Детальний аналіз результатів ЗНО з української мови і літератури надала вчителям координатор проекту Одайник Світлана Федорівна, кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з питань моніторингу якості освіти та зовнішнього оцінювання КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».

Людмила Петрівна Марецька, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії й методики навчальних дисциплін, завідувач навчально-методичної лабораторії української мови і літератури КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», запропонувала вчителям ознайомитися з розробленою системою з підготовки учнів до успішного складання ЗНО з української мови і літератури та розкрила питання «Власне висловлення: поструктурний аналіз, критерії оцінювання, поради щодо написання».

Практичні аспекти застосування ефективних методів підготовки учнів до ЗНО на уроках української літератури з елементами тренінгу презентували методисти навчально-методичної лабораторії української мови і літератури КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Ганна Павлівна Чух і Ірина Григорівна Снігур.

Власним досвідом щодо підготовки учнів до успішного складання ЗНО з української мови і літератури поділилася Олена Павлівна Данилова, учитель загальноосвітньої школи I-III ступенів №1 імені О. Довженка Новокаховської міської ради.

Також відбулося анонімне тестування вчителів у форматі ЗНО з української мови і літератури, у межах якого було складено тест онлайн і написано власне висловлення. Результати тестування групи учасників було проаналізовано, означено проблеми та шляхи розв’язання їх.

По закінченні заходу вчителі одержали теку з матеріалами, що будуть необхідними у повсякденному використанні на уроках української мови і літератури з метою підготовки учнів до ЗНО.

Бажаємо успіхів учителям у підготовці учнів до здійснення важливого кроку в їхньому житті на шляху до омріяного вишу!

 

Категорія: Новини
Оберіть мову