13 червня 2018 року «Асоціація міст України» та Комунальний вищий навчальний заклад «Херсонська академія неперервної освіти» провели семінар-практикум на тему «Новації законодавства у сфері освіти. Особливості надання освітніх послуг в умовах реформування освіти».

Децентралізація влади в Україні в умовах реформи адміністративно-територіального устрою передбачає передачу частини повноважень і ресурсів у галузі освіти на рівень новостворених територіальних громад і має визначальний вплив на політичну, фінансову, адміністративну  та інші сфери суспільного життя. На сьогодні в Херсонській області створено 26 об’єднаних територіальних громад, у яких функціонують більше 100 закладів загальної середньої освіти різних рівнів. Законодавство з питань управління закладами залишається не врегульованим належним чином, тому на місцях виникають багато питань, які  потребують роз’яснення.

Спираючись на запити з ОТГ, 13 червня 2018 року «Асоціація міст України» та Комунальний  вищий навчальний заклад «Херсонська академія неперервної освіти»  в межах проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС),  який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID провели семінар-практикум на тему «Новації законодавства у сфері освіти. Особливості надання освітніх послуг в умовах реформування освіти».

Відкрив захід ректор академії, професор Анатолій Миколайович Зубко. У своєму вітальному виступі він наголосив на основних завданнях сучасної школи в період підготовки до нового  2018-2019 навчального року, який є початком упровадження реформи освіти за Концепцією «Нова українська школа», розповів, що зроблено працівниками кафедри теорії й методики дошкільної, початкової освіти та мовних комунікацій для успішного старту НУШ.

Модератором семінару була Лариса Павлівна Оленковська – виконавчий директор Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України.  Обговорено такі проблеми:

  • Система освіти: повноваження органів місцевого самоврядування в управлінні закладами освіти різних типів;
  • Сучасні форми організації надання освітніх послуг: загальне бачення;
  • Бюджетні новації у сфері фінансування освіти. Перехід на програмно-цільове  бюджетування утримання закладів освіти з місцевих бюджетів.

Левенець Ніна Іванівна, заступник  директора Департаменту освіти, науки та молоді, начальник управління дошкільної, повної загальної середньої та спеціальної освіти, розкрила питання «Законодавче підґрунтя функціонування системи освіти в Україні та роль органів місцевого самоврядування в забезпеченні надання освітніх послуг територіальній громаді». Виступ був насичений проблемними питаннями: конкурсна система на заміщення вакантних посад керівників закладів загальної середньої освіти; трудові відносини з педагогічними працівниками за контрактною системою, забезпечення матеріально-технічної бази закладів до нового навчального року;  тендерні процедури та менеджерський підхід до нього. Ніна Іванівна відповіла на питання щодо можливостей роботи за обласною програмою «Розвиток людського капіталу». В обговоренні виступу приділили увагу організації роботи позашкільних закладів освіти в умовах децентралізації влади, організації та порядку проведення атестації педагогічних працівників в об’єднаних територіальних громадах.

 Гаврилюк Юрій Сергійович, методист навчально-методичної лабораторії академії з  координації методичної діяльності, розкрив питання «Система фінансування закладів освіти як делеговане повноваження держави згідно з нормами Конституції України. Законодавче підґрунтя регулювання міжбюджетних трансфертів: освіта та  додаткові дотації». Учасники ставили конкретні питання, на які отримували відповіді.

Семінар надав можливості учасникам розкрити найбільш ефективні шляхи розвитку освітніх послуг для  об’єднаних територіальних громад, сконцентрував увагу на чинному законодавстві щодо розвитку освіти в громадах.

Категорія: Новини
Оберіть мову