Відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» 4-6 жовтня 2017 року на базі академії відбувся обласний науково-практичний семінар для вчителів географії з теми «Методика реалізації краєзнавчої складової в процесі навчання географії».

Відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» 4-6 жовтня 2017 року на базі академії відбувся  обласний науково-практичний семінар для вчителів географії  з теми «Методика реалізації краєзнавчої складової в процесі навчання географії». У семінарі взяли участь учителі географії Білозерського, Високопільського, Великолепетиського, Голопристанського, Каланчацького, Каховського, Новотроїцького, Олешківського, Скадовського районів, міст Голої Пристані, Каховки, Нової Каховки та Херсона.

З вітальним словом до учасників семінару звернулася Зоя Володимирівна Філончук, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики викладання навчальних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти». У подальшій доповіді Зоя Володимирівна підкреслила, що основні зміни в навчальній програмі спрямовані на реалізацію компетентнісного потенціалу предмета, корекцію мети і основних завдань шкільної географії, особливостей реалізації наскрізних тем засобами географії. Одним із засобів реалізації компетентнісного підходу в географічній освіті є краєзнавчий принцип навчання. Учасники семінару визначили особливості його використання в умовах реформування шкільної географічної освіти.

Краєзнавчі електронні ресурси та їх роль у викладанні шкільної географії представив Вадим Сергійович Назаренко, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри теорії і методики викладання навчальних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».

З питання «Використання краєзнавчого матеріалу в курсі «Географія України: природа, населення» та позаурочній роботі з предмета» з учасниками семінару працював Сергій Вікторович Гринько, учитель географії Херсонського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад – спеціалізована школа з поглибленим вивченням англійської мови І ступеня – гімназія» № 56 Херсонської міської ради.

5 жовтня вчителі географії були учасниками пленарного засідання VII Міжнародної науково-практичної конференції «Регіональні проблеми України: географічний аналіз та пошук шляхів вирішення», яку проводив факультет біології, географії і екології Херсонського державного університету. Надзвичайний інтерес викликали доповіді доктора географічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Олександра Григоровича Топчієва «Концепція довкілля – прикладний конструкт ландшафтної оболонки Землі» (у співавторстві) та доктора географічних наук, професора, академіка Національної академії наук України Леоніда Григоровича Руденка «Процес реформ в Україні та можлива участь у них географів».

Курси за вибором краєзнавчого змісту є важливим компонентом допрофільної географічної освіти. Методичні аспекти вивчення географії та економіки рідного краю у 6-7 класах на семінарі представила Зоя Володимирівна Філончук, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри.

Урок географії у 8-му класі в Таврійському ліцеї мистецтв Херсонської міської ради з теми «Рельєф України» (учитель Наталія Анатоліївна Мащенко) проілюстрував актуальність практичної спрямованості викладання географії, необхідність залучення учнів до активної пошукової діяльності на уроці.

Завершився семінар засіданням круглого столу з проблеми «Методика реалізації краєзнавчої складової в процесі навчання географії».

Категорія: Новини
Оберіть мову