26-28 квітня 2017 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбувся обласний науково-практичний семінар для методистів РМК (ММК), керівників методичних об’єднань та вчителів географії з теми «Основні підходи до викладання географії за новою програмою у 9 класі».

26-28 квітня 2017 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбувся обласний науково-практичний семінар для методистів РМК (ММК), керівників методичних об’єднань та вчителів географії  з теми «Основні підходи до викладання географії за новою програмою у 9 класі». У семінарі взяли участь учителі географії та методисти з Білозерського, Голопристанського, Каланчацького, Каховського, Новотроїцького, Олешківського, Скадовського районів, міст Голої Пристані, Каховки, Нової Каховки та Херсона, навчальних закладів обласного підпорядкування.

З вітальним словом до учасників семінару звернулася Зоя Володимирівна Філончук, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики викладання природничо-математичних та технологічних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти». У доповіді вона зазначила, що оновлення навчальних програм є необхідною умовою розвитку шкільної географічної освіти. В оновленому документі знайшли відображення наскрізні для шкільної географії змістові лінії, зазначені в Державному стандарті базової і повної загальної середньої освіти та наскрізні теми передбачені концепцією Нової української школи. Учасники семінару визначили особливості структури та змісту програми курсу для учнів 9 класу «Україна і світове господарство», основні підходи до його викладання.

Нова філософія шкільної  освіти передбачає використання підручників нового покоління. Експертний підхід до сучасного підручника географії представили цьогорічні експерти електронних версій підручників географії для 9 класу – Артем Якович Горобець, методист НМК Новотроїцького районного центру з обслуговування навчальних закладів і установ освіти, і Тетяна Петрівна Кундис, учитель географії Херсонського НВК № 48.

Питання «Формування здоров’язбережувальної компетентності учнів на уроках географії» з учасниками семінару опрацювала Катерина Вікторівна Мазаєва, завідувач науково-методичної лабораторії біології та основ здоров’я КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».

Як зазначила Зоя Володимирівна Філончук, організація дослідницької діяльності учнів у курсі «Україна і світове господарство» є одним із навчально-методичних завдань вчителя географії. У цьому контексті важливе значення має розгляд проблемних питань адаптації різних секторів економіки України до зміни клімату. Відповіді на питання, пов’язані з цією проблемою, учасники семінару частково отримали в Херсонському гідрометеорологічному технікумі.

Важливе значення у викладанні курсу «Україна і світове господарство» має встановлення внутрішньопредметних зв’язків, з реалізацією яких тісно пов’язана проблема наступності в навчанні географії. Урок географії у 7-му класі у Таврійському ліцеї мистецтв Херсонської міської ради з теми «Країни Азії» (учитель Наталія Анатоліївна Мащенко) дав можливість учасникам семінару визначити актуальні змістові та методичні лінії розв’язання цієї проблеми.

Завершився семінар засіданням круглого столу з проблеми «Основні підходи до викладання географії за новою програмою у 9 класі».

Категорія: Новини
Оберіть мову