21 березня 2017 року відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» на базі ДНЗ ясел-садка «Джерельце» Новокаховської міської ради відбувся обласний науково-практичний семінар з теми «Технології сенсорного виховання дітей дошкільного віку на засадах концепції Марії Монтессорі у вимірі гуманної педагогіки»

21 березня 2017 року відповідно до плану роботи КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» на базі ДНЗ ясел-садка «Джерельце» Новокаховської міської ради відбувся обласний науково-практичний семінар з теми «Технології сенсорного виховання дітей дошкільного віку на засадах концепції Марії Монтессорі у вимірі гуманної педагогіки». У роботі семінару взяли участь завідувачі, вихователі-методисти, практичні психологи дошкільних навчальних закладів області, які здійснюють дослідно-експериментальну роботу на всеукраїнському рівні за темою «Психолого-педагогічне забезпечення особистісно орієнтованої освіти на засадах гуманної педагогіки в дошкільному навчальному закладі».

Роботу семінару вітальним словом розпочала Наталія Анатоліївна Гмизіна, завідувач методичного кабінету Новокаховської міської ради. Вона звернула увагу на актуальність цієї проблеми, побажала учасникам плідної, ефективної співпраці.

До привітань приєдналися Микола Іванович Різак, міський голова м.Таврійська, та Оксана Олександрівна Якубова, начальник відділу освіти м. Нова Каховка, зазначивши, що в ДНЗ ясла-садку «Джерельце» накопичено цінний досвід роботи щодо гуманного виховання дошкільнят на засадах концепції Марії Монтессорі.

Мету і завдання семінару окреслила Тетяна Іванівна Туркот, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики дошкільної, початкової освіти й психології КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».

Педагоги дошкільних навчальних закладів відвідали показові заняття за методикою М. Монтессорі: інтегроване заняття ознайомлення з навколишнім світом та безпеки життєдіяльності «Світ небезпечних речей» у тоддлер-класі (вихователь Тетяна Анатоліївна Кучеренко); інтегроване заняття ознайомлення з навколишнім світом, розвитку наочно-образного мислення, тактильних та сенсорних відчуттів, дрібної моторики «Пізнаємо світ довкілля» в молодшій групі (вихователь Галина Олександрівна Шахова); інтегроване заняття з космічного, екологічного виховання та ознайомлення з навколишнім світом «Всесвіт навколо нас» у старшій групі (вихователь Людмила Іванівна Іванець).

Учасники семінару мали можливість ознайомитись з «Монтессорі-середовищем» під час екскурсії закладом.

Також педагоги-учасники заходу відвідали майстер-класи: «Управління дослідно-експериментальною роботою у ДНЗ», який провела Лідія Григорівна Зоря, завідувач ДНЗ ясел-садка «Джерельце» Новокаховської міської ради, для завідувачів експериментальних закладів; «Методичний супровід упровадження системи М. Монтессорі в навчально-виховний процес ДНЗ», – вихователь-методист закладу Наталія Анатоліївна Сігаєва для вихователів-методистів ДНЗ області; «Психологічне забезпечення сенсорного виховання дітей дошкільного віку» провели – Тетяна Євгенівна Лемешева, методист методичного кабінету Новокаховської міської ради з питань психології та соціальної роботи та Тетяна Володимирівна Нікуліна, практичний психолог ДНЗ ясел-садка №8 «Черемушки», для присутніх на семінарі практичних психологів.

Під час роботи круглого столу на тему «Аналіз результатів ІІ етапу дослідно-експериментальної роботи «Психолого-педагогічне забезпечення особистісно орієнтованої освіти на засадах гуманної педагогіки в дошкільному навчальному закладі» та її подальші перспективи» виступили Тетяна Вадимівна Киричук, завідувач науково-методичної лабораторії дошкільної освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», яка наголосила на необхідності раціонального вибору методів, засобів та прийомів роботи з дітьми, Юлія Анатоліївна Агачова, старший викладач кафедри теорії і методики дошкільної, початкової освіти й психології КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», звернула увагу на оптимальний відбір діагностичних методик, що використовуються практичними психологами в роботі з дошкільнятами. Також учасники заходу обмінялися досвідом і поділилися думками щодо реалізації другого етапу дослідно-експериментальної роботи.

Категорія: Новини
Оберіть мову