26 січня 2017 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбувся круглий стіл, присвячений Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту

26 січня 2017 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбувся круглий стіл, присвячений Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту.

27 січня в світі відзначається пам’ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року (Резолюція № 60/7). Оголосивши 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту, Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоби наступні покоління зберегли пам’ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду і охороняти як пам’ятки історії, місця, де відбувалися масові вбивства євреїв.

Учасниками заходу в академії були вчителі, заступники директорів з виховної роботи, практичні психологи загальноосвітніх навчальних закладів м. Херсона та області, працівники академії, представники громадськості.

Модераторами круглого столу були працівники академії — Людмила Миколаївна Назаренко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики виховання, Тетяна Адамівна Асламова, викладач кафедри теорії і методики викладання суспільствознавчих і гуманітарних дисциплін.

Ресурсним центром академії з питань вивчення історії Голокосту було підготовлено виставку видань з тематики круглого столу. У підготовці до заходу було використано матеріали Українського центру вивчення історії Голокосту, навчальні розробки, люб’язно надані Домом Ванзейської конференції (Німеччина), відеосвідчення з архіву візуальної історії та освіти Фонду Шоа Університету Південної Каліфорнії (США).

З повідомленнями про роботу з учнями щодо вивчення історії Голокосту, про проведення тематичних виставок з цього питання, про висвітлення долі дітей під час Голокосту виступила випускниця програми навчання в Міжнародній школі меморіалу Яд Вашем (Ізраїль) учитель Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 30 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу та англійської мови Херсонської міської ради Тетяна Анатоліївна Гнатюк.

Учасники круглого столу ознайомилися з історією відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, етапами «остаточного рішення» єврейського питання у Третьому Рейху, подіями «розстрільного Голокосту в Україні» та Херсонській області, процесом створення системи таборів смерті, зі свідченнями людей, які пережили Голокост, обговорили питання відповідальності за збереження історичної пам’яті.

Учасники круглого столу зазначили, що пам’ять про трагедію людей, яких винищували за расовими, національними і культурними ознаками, повинна зберігатися заради запобігання подібних дій у майбутньому.

Як зазначає Резолюція ЮНЕСКО 61 (2007 року), за допомогою проведення масових заходів і організації історичних експозицій Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту виявляє шляхи, що можуть привести від ненависницької риторики до політики насильства, і сприяє підвищенню інформованості громадськості про те, чому так важливо виступати проти негативного впливу пропаганди і заохочувати освіту на основі цінностей прав людини, які можуть допомогти молодим людям у розвитку навичок критичного мислення.

DSC_0001

DSC_0012

DSC_0013

DSC_0014

Категорія: Новини
Оберіть мову